Vattenlarm – upptäck vattenläckan innan det är för sent

Vattenskador är förrädiska och har ofta pågått under lång tid när de upptäcks. Ett vattenlarm varnar dig i ett tidigt skede och gör att du kan undvika tidskrävande och dyra renoveringar i din bostad. Tvättmaskin, diskmaskin och golvvärmecentral är några exempel på riskområden.

Vattenskadan – en bostadsägares mardröm

Vattenläckor är en av de vanligaste skadorna i hemmet och skulle det hända dig är det oftast ingen rolig historia. Varje år inträffar omkring 100 000 vattenskador i Sverige. En renovering efter en vattenskada blir ofta kostsam och i värsta fall kan du och din familj behöva flytta ut under tiden. Om du bor i ett flerfamiljshus kan även vattenskadan drabba andra lägenheter än din. Men de goda nyheterna är att ett vattenläckage oftast har pågått under en längre tid och kunde därför ha stoppats i ett tidigt skede. Ett vattenlarm hjälper dig att upptäcka läckan innan den hunnit göra stor skada.

Var ska jag installera ett vattenlarm?

Diskmaskinen är en vanlig orsak till en vattenläcka. Här bör du montera vattenlarmet i diskbänksskåpet, och givarna som registrerar en eventuell läcka ska sitta intill avloppsröret och vattenrören. Larmet kommet att avge en hög signal om givarna kommer i kontakt med vatten. Ibland kan kondens avlösa vattenlarmet och då får du flytta givaren längre ifrån det som orsakar kondensen. Om du har väldigt mycket kondens bör du isolera kallvattenrören. Andra områden där du kan överväga att montera ett vattenlarm är intill golvvärmecentralen, tvättmaskinen, kylskåpet eller i källarutrymmen. Vattenledningar är ofta placerade dolt, till exempel i väggar och golv. Detta gör att en vattenläcka ofta inte upptäcks förrän den är synlig för blotta ögat. Med ett vattenlarm kan du upptäcka läckan i ett tidigt skede. Utrymmen där du inte spenderar så mycket tid, till exempel vid varmvattenberedaren i källaren är också utsatta. Det finns vattenlarm av många olika modeller: trådlösa, kompakta och sådana som larmar dig även fast du inte är hemma. Det finns även modeller med läckagebrytare som kan stänga av vattnet automatiskt, till exempel i sommarstugan, om en skada skulle ske när du inte är där. Har du vattenlarm genom ett säkerhetsföretag kan du vara säker på att det hanteras vid behov.