Så rengör du tygskor från Ecco

Ecco har ett välsorterat utbud av skor, varav många är tillverkade till största delen av textil. Precis som läderskor, eller skor av andra material, kan de behöva underhåll och rengöring vid jämna mellanrum. På så vis gör man inte bara att de ser fräscha ut, utan man säkerställer också att de får ett så långt liv som möjligt. 

Men hur gör man egentligen rent sina Ecco skor? Ecco själva har publicerat en guide där de går igenom stegen. 

Så gör du

  1. Ta bort fläckar och smuts. Inled reningsprocessen med att använda en trasa (eller skoborste) i kombination med ljummet vatten eller Eccos egna rengöringsmedel. Gör cirkulära rörelser med borsten eller trasan för att ta bort den värsta smutsen.
  2. Torka. Med hjälp av en liten bomullstrasa, som du placerar inne i skon, tar du bort fukt. Byt trasan efter en timme och låt sedan stå och torka.
  3. Förebygg. Det sista steget i processen är av en förebyggande natur. Använd en skospray (säljs av Ecco själva, men även av andra tillverkare) som gör skon mer tålig mot vatten och väta. Skon blir inte bara mer resistent mot vatten – utan även mot smuts och fläckar. Det går bra att applicera två lager. Låt sedan torka. 

Övriga råd för att hålla skorna i gott skick

  • Lufta dem. Ett par välanvända skor bör låta luftas med jämna mellanrum. Efter ett antal långa promenader har skorna sannolikt absorberat en hel del fukt. Efter att ha gått mycket bör sulorna tas ut, så de att torkar snabbt och inte är fuktiga under längre perioder.
  • Torkning. Som regel tål inte skor särskilt höga temperaturer, från Ecco eller från annan tillverkare. När du torkar dem – låt så inte ske i alltför varma utrymmen. Torkskåp, om de är inställda på låga temperaturer, kan fungera bra. Undvik dock temperaturer över 35 – 40 grader, för att vara på den säkra sidan. Det här gäller särskilt tygskor, eftersom de kan krympa något när det blir för varmt.
  • Förvaring. Skorna bör förvaras i ett torrt, svalt och välventilerat utrymme. Är de våta bör de inte förvaras i fuktiga utrymmen eller i bilen. Risken finns då att de missfärgas eller att de drabbas av mögel.