Trapphuset är det offentliga utrymme som finns i alla lägenhetshus och förbinder lägenheterna med varandra, på sätt och vis. Trapphuset används av husets hyresgäster för att ta sig upp och ner mellan sin egen lägenhet och världen utanför, på andra sidan ytterdörren. Om det dessutom inte finns hiss i byggnaden, är trapphuset ännu viktigare. Då spenderar man troligtvis flera minuter varje dag med att springa upp och ner i detta smala, oftast ganska kalla, utrymme.

Alla som bor i lägenhet har fördelen att ha ett underbart extrarum utanför ytterdörren, som heter trapphus. Det är där man träffar sina grannar och snackar skit, och det är där man kan ställa smutsiga skor som man inte vill dra in i hemmet.

Socialt umgänge utanför ytterdörren

Det blir allt ovanligare att man känner sina grannar. Folk tenderar att hålla sig för sig själva, och försöker att varken störa eller roa de som bor i närheten. Det är inte längre så många som känner sig bekväma med att ringa på hos hen ovanför för att be om att få låna en kopp socker eller någon deciliter mjölk.

Trapphus i lägenhetskomplex fungerar litegrann som en fritidsgård för vuxna grannar. Här hälsar man blygt på varandra, mumlar något om vädret. Man kanske berömmer varandras barn, ber om ursäkt för stökiga festen som hände förra helgen. Grannen i sin tur låtsas inte om att de hörde den där festen. Det är ett noga uttänkt spel som både parter lirar väldigt bra.

Smutsiga skor och andra attiraljer

Så länge man inte överdriver så brukar hyresvärden acceptera att man ibland, i undantagsfall och i kortare perioder, ställer saker i trapphuset. Det kan på ett vis ses som ett extra förråd som inte är inne i hemmet, utan utanför. Det är till exempel populärt att ställa stövlar och andra skodon som blivit leriga eller blöta utanför ytterdörren, så slipper man få in smuts och väta på sin egen hallmatta.
Man kan även slänga ut soppåsar som ska kastas i trapphuset, då ligger de inte och tar upp plats i lägenheten, och man kommer ihåg att ta ner och slänga dem nästa gång man går ut. På samma vis är det praktiskt att ställa ut kartonger, blommor eller prylar som man vill bära ner, men tenderar att glömma om de står kvar inne i hemmet.