En hemförsäkring är en av dom allra viktigaste försäkringarna att ha, eftersom en sådan täcker väldigt mycket. I Sverige finns ett antal försäkringbolag – både nykomlingar och ”dom gamla vanliga” och inför valet är det alltid bra att göra jämförelser. Jämför hemförsäkring utifrån pris, innehåll och självrisk för att hitta den som passar bäst för din bostad.

Jämför hemförsäkring utifrån pris

Många, eller kanske till och med dom flesta, väljer att kolla vad olika försäkringsbolag erbjuder för pris när det kommer till hemförsäkring. Och visst är det viktigt – för det kan skilja sig med flera hundra kronor i månaden.

Att bara kolla pris är dock inte rekommenderat – det är minst lika viktigt att kolla vad som ingår för dom pengarna. Välj med andra ord inte den billigaste bara för att den är just billig utan se till att läsa på ordentligt om olika alternativ.

Innehåll

En hemförsäkring och dess pris varierar. Den kan ha både ett högt och relativt lågt pris och ofta avgörs det till stor del av vad som ingår och inte. För att få ett skydd som är lämpligt för bostaden är det därmed viktigt att jämföra även innehållet. Oavsett försäkring och pris finns ett grundskydd, i vilket följande punkter ingår:

  • Skydd för lösöre – Skydd för lösöre eller egendom är den del av en hemförsäkring som går in och täcker om till exempel möbler eller elektronik går sönder till följd av vattenskada, brand eller annan olycka.
  • Reseskydd – En hemförsäkring innehåller även ett reseskydd, vilket kan ge ersättning för den som exempelvis blir sjuk eller råkar ut för en olycka under en resa. Skyddet gäller vanligen mellan 45–60 dagar så om resan ska vara under en längre tid än så behöver ett tillägg göras.
  • Personskydd – Personskydd består av flera delar – överfalls- ansvars- och rättsskydd. Här går det att få hjälp av försäkringen för den som orsakat skada på en annans persons egendom eller hamnat i en rättstvist.

Utöver dessa punkter kan det även finnas vissa tillägg, bland annat allrisk eller så kallad drulle. Det är ett vanligt och populärt tillägg att göra om det inte redan ingår och det är också ett av dom skydden som utnyttjas mest av kunderna.

Självrisker

Sist men inte minst – se även till att jämföra hur självrisken ser ut för olika försäkringar. Även den kan skilja sig mycket och är därmed värd att ha med i beräkningarna.