Om du är i processen att söka personlig assistans eller har fått assistans beviljad av kommunen eller försäkringskassan så har du säkert en rad funderingar och frågor. En av de första saker man brukar fundera på är hur man ska hitta en personlig assistent. Det är här en assistansförmedling kommer in i bilden. En assistansförmedling kan hjälpa till med en rad olika saker inom assistans. De kan ge dig råd och information om hur det fungerar att få assistans. Vill du veta mer om hur det olika alternativen kring assistans ser ut så kan du också vända dig till en assistansförmedling.

Vad gör en assistansförmedling?

Man kan beställa personlig assistans både från kommunen, ett privat företag eller ett kooperativ. En assistansförmedling kan beskriva de olika alternativen för dig och vilka för- och nackdelar som finns. En assistansförmedling kan också hjälpa dig som vill byta assistansbolag. Av olika anledningar fungerar samarbetet inte alltid mellan brukaren och den personliga assistenten och då har man alltid rätt att säga upp avtalet. En assistansförmedling kan hjälpa dig igenom hela processen.

Vad kostar det att använda en assistansförmedling?

Att använda en assistansförmedlings tjänster är i de flesta fall helt gratis. Du är helt fri att sedan använda de förslag som assistansförmedlingen har tagit fram. Du har egentligen aldrig något att förlora på att använda en assistansförmedling. Tvärtom har de flesta assistansförmedlingar en erfarenhet och kompetens som du kan ha stor nytta av. De flesta assistansförmedlingar är dessutom oberoende företag som samarbetar med många olika assistansbolag, både kommunala och privata och rekommenderar bara de aktörer som tillhandahåller den bästa servicen.

Vad kontrollerar en assistansförmedling?

En assistansförmedling ställer vanligtvis en hel del krav på assistansbolagen för att kunna rekommendera dem. En assistansförmedling träffar alltid personligen ägaren i bolaget som de vill inleda ett samarbete med. De undersöker hur assistansbolaget jobbar, vad som driver dem och hur länge de funnits till. Assistansförmedlingen ber alltid om flera referenser. Ett vanligt krav kan vara att man vill ha en lista på minst femton brukare som man sedan ringer upp och intervjuar. Givetvis undersöker assistansförmedlingen alltid företagens ekonomi och hur stor vinst de tar ut.

Vad kan en assistansförmedling hjälpa till med?

En assistansförmedling kan hjälpa till med väldigt många olika saker. De ger juridisk rådgivning kostnadsfritt och de kontrollerar att alla personliga assistenter hos alla samarbetspartners har kollektivavtal. De hjälper dig som brukare att gå igenom vilka villkor assistansförmedlingen erbjuder sin personal. Det handlar om vilken lönenivå man ligger på och om ob-ersättning betalas ut. Målet för en assistansförmedling är att hitta assistansbolag med låg omsättning på personal och som har personal som trivs. Det innebär större trygghet för brukaren att slippa byta personliga assistenter hela tiden. En assistansförmedling kan också hjälpa dig som vill byta bolag. Då sköter assistansförmedlingen all kontakt med assistansbolaget och du slipper göra jobbet.

Vilka råd kan jag få av en assistansförmedling?

Förutom gratis juridisk rådgivning så kan du också få råd och rekommendationer om allting som rör personlig assistans. En fråga som många ställer sig är om det är bäst att använda privat eller kommunal assistans. Privat och kommunal personlig assistans fungerar lite olika, på gott och ont. Om du väljer en personlig assistent via din kommun så kan det ibland vara svårt att påverka vem du vill ha som personlig assistent hemma hos dig. Många privata bolag är mer flexibla på den punkten och låter brukaren ha med ett ord i spelet. Ibland kan dock kommunen erbjuda mer fortbildning och kvalitetssäkring jämfört med ett privat bolag. En assistansförmedling utgår alltid från det enskilda fallet och rekommenderar vad som passar just din personliga situation bäst. Här finns en assistansförmedling med bra information om tjänsten.