Hårborttagning med laser – fördelar och nackdelar

För den som lider och besväras av oönskad hårväxt kan hårborttagning med laser vara ett bra alternativ. Att skona huden från slöa rakblad eller varmt vax är en av fördelarna men det finns också några nackdelar att tänka över innan man bestämmer sig för en behandling. Till exempel är det ganska dyrt och man behöver genomföra flera behandlingar för att bli av med allt oönskat hår.

Säkert och långvarigt

Hårborttagning med laser är en säker metod som endast får utföras av certifierade hudterapeuter. Behandlingen leder till att oönskad hårväxt försvinner permanent och man behöver inte utsätta huden för onödiga påfrestningar med rakblad eller vax. Behandlingen är effektiv och ger efter några behandlingar ett område utan hårväxt tack vare laserns egenskaper som förstör hårsäckarna.

Det man ska tänka på är att resultatet kan variera beroende på både hud- och hårtyp. Behandlingen fungerar bättre på ljus hud och kräver troligtvis färre behandlingar. En vanlig uppfattning om hårborttagning just med laser är att det skulle vara smärtsamt men så är inte fallet. Man kan uppleva en stickande känsla under behandlingstiden och en viss rodnad efteråt men det är en relativt smärtfri behandling om man inte är extremt känslig.

Många och dyra behandlingar

Till nackdelarna hör det ganska höga priset tillsammans med att man behöver genomföra ungefär 6–8 behandlingar för att uppnå det resultat man önskar. Antalet tillfällen beror på hur mörka och kraftiga håren är. Det kan även hända att hår börjar växa igen i samband med en graviditet eller andra hormonella påfrestningar och då kan man behöva genomgå flera behandlingar igen. Detta är dock inte särskilt vanligt men det händer vid enstaka fall.

Man bör dessutom vänta åtminstone en månad mellan behandlingarna för att få ett bra resultat, så denna typ av hårborttagning är ingen snabb process. Dessutom bör man undvika att vistas i direkt solljus och man ska inte raka bort eller vaxa hår över huvud taget under minst sex veckor innan behandling.

Tycker man att fördelarna väger över nackdelarna kan hårborttagning med laser vara ett bra alternativ. Besväras man mycket av sin hårväxt kanske det är värt att lägga ner både tid och pengar för att bli av med den och få ett långvarigt resultat, och dessutom slippa använda sig av rakhyvel eller andra metoder som lätt kan skada huden.