När bör man söka akuttandvård?

Lider du av akuta tandproblem? I sådana fall är akuttandvård ett måste. Olika kliniker tillhandahåller akuttandvård på olika villkor. Tiden det tar att få vård kan variera ganska mycket – vissa skyltar med att de är särskilt snabba, och att de har särskilt goda öppettider.

Men när bör man egentligen söka akut tandvård? I den här texten ger vi några exempel på när det kan vara lägligt.

Olyckor och skador

När du råkat ut för en olycka, och en eller flera tänder har slagits ut till exempel, så bör du söka tandvård snabbt. I värsta fall kan en trasig tand innebära att hela tandnerven blottas. Att man råkar bita av en tand sker också.

Tappade kronor

Den som har tappat en krona, eller om annan fyllning lossnar, så kan det vara läge att söka vård snabbt. Detta särskilt om fyllningen har en skyddande funktion. Om nerven blottas kan det snabbt börja värka och isa.

Tandinflammation

Får man inflammation i en tand, så bör man inte vänta med att söka vård. Om behandling inte sker, så finns en risk för att inflammationen sprider sig till den vävnad som finns strax utanför rotspetsen. Det här kan leda till en jobbig värk och att käkarna svullnar.

Det finns många fler situationer än så när det kan vara aktuellt att söka akuttandvård, men ovan är några av de vanligaste. Ett annat exempel är när visdomständer bryter fram, då flera typer av besvär kan drabba patienten.

Oavsett skäl så är akut tandvård något som man inte bör vänta med att söka. Om man inte vet vad smärtan beror på, så kan det finnas många möjliga tänkbara orsaker. Smärtan kan komma plötsligt, och det är viktigt att ta reda på vad som ligger bakom.

En av anledningarna kan vara ett hål i tanden som är obehandlat. Om tandnerven blivit inflammerad och dör så krävs en rotfyllning (eller att tanden helt plockas bort). Om hålet upptäcks tidigt så kan de lagas med vanliga fyllningar. Det här är en billigare och skonsammare process. Vänta alltså inte med att söka tandvård – och se till att gå på regelbundna kontroller.