Terrängcyklar i fokus

Det finns flera olika sorters tävlingsgrenar inom cykling och flera av dessa är också uppskattade fritidsaktiviteter. Att cykla är för många en självklar del av tillvaron och för andra en aktivitet man ägnar sig åt som hobby. När det kommer till att cykla i tuffa miljöer och i terräng, har man en rad olika cykelgenre att välja bland. Det är inte ovanligt att man kallas samtliga dessa för ”mountainbike” även om det finns otaliga skillnader.

Cykel för valt ändamål

Om man tycker om att åka bekvämt med bra fjädring och på en cykel som klarar det mesta, är Freeride någonting värt att testa! Det rör sig om utpräglade terrängcyklar som är byggda för att klara allt ifrån gropar till drops. Cyklarna är vanligtvis ganska tunga, omkring 15-30 kg, och är utrustade med ordentlig fjädring. Det finns tävlingar som bygger på användning av dessa cyklar, medan andra har dessa enkomst för att de är underbara att cykla.

XC (cross country) cyklar är till skillnad från tidigare nämnda cyklar relativt lätta. De är till för att kunna manövreras i terräng och passa både uppför och nedför. Inom cross country finns det ofta en rad utmaningar i fråga om bandragning, men det förekommer i regel inte några drops. Dessa cyklar har betydligt mindre fjädring och kan påminna en hel del om vad de flesta ser framför sig när de talar om mountainbike.

Köpa mountainbike

Den som vill köpa mountainbike på nätet kan välja bland en hel del olika stilar, material, funktioner och design. Utbudet är enormt och efterfrågan gör att det hela tiden kommer in nytt. Att välja mountainbike kan för många endast handla om utseende så länge cykeln är tillräckligt bra. Att cykla i terräng är en bra träningsform och även de enklare varianterna fungerar utmärkt i detta syfte. Värt att betänka är att man ofta utsätter sig för situationer man inte möter om man cyklar i stan. En bra hjälm och övriga skydd kan därför vara att rekommendera när man skaffar mountainbike. Tänk också på att välja en ram som är i rätt storlek och titta inte enbart på hjulen.