Klamydia är en mycket vanlig sjukdom i Sverige. Varje år är det ungefär 40 000 personer som drabbas av den. Därtill är det många som drabbas utan att veta om det, så mörkertalet är säkerligen ansenligt. Eftersom att klamydia ofta är asymtomatiskt (främst hos kvinnor) är det många som inte upptäcker det förrän många veckor, månader eller år efter smittotillfället. Det visar sig helt enkelt inte för alla. 

Klamydia är förhållandevis – med betoning på förhållandevis – ofarligt, men om den lämnas obehandlad kan den leda till bland annat infertilitet hos såväl män som kvinnor. Ett enkelt hemmatest gör att du slipper ägna energi åt att oroa dig, om du känner dig osäker. Ett klamydiatest online är säkert och det tar normalt inte mer än någon vecka innan man får svar. 

Samma testmetoder som hos vårdcentralen

En del skulle argumentera för att hemmatester överlag inte är särskilt säkra, och att ett klamydiatest online inte därför heller är likvärdigt testerna som gör hos vårdcentralen. Sanningen är dock att det ofta är exakt samma testmetoder som används. Se till att du beställer testet från en seriös aktör för att vara på den säkra sidan. Kolla omdömen, recensioner och annat som tidigare kunder eller besökare har sagt om sidan du tänker beställa ifrån, om du inte beställer direkt från ditt län det vill säga.

Viktigt att testa sig

Om du har haft oskyddat samlag är det viktigt att vara på den säkra sidan. Det här gäller kanske klamydia särskilt mycket, eftersom det är lätt att bära på smittan utan att veta om det. En del känner av symptom, men det är långt ifrån alla som gör det. Ett hemmatest är ett enkelt sätt att förvissa sig om sin situation. Är du osäker är det skönt att få veta hur det faktiskt ligger till, så att du slipper gå runt och fundera på det. 

Enligt Smittskyddslagen ska man testa sig om man misstänker att man bär på smittan. Om ens klamydiatest sedan visar att man är smittad, är man skyldig att genomgå en behandling. Under många år har en ökad förekomst av sjukdomen i Sverige kunnat noteras – på senare år har trenden dock vänt. Kanske är hemmatester och klamydiatester online en bidragande anledning till de sjunkande siffrorna?