Något för de flesta

Bloggen om vardag och nöje

Få bättre lön som arbetsterapeut med enkelt knep

Är du intresserad av att arbeta som bemanningsterapeut eller av att anställas direkt av en uppdragsgivare? I sådana fall är du säkert intresserad av att få en bra lön som arbetsterapeut när du gör din entré i denna yrkesroll. Så hur ligger det egentligen till med lönebildningen inom detta yrke? Detta ska vi försöka att bena ut här!

För vissa kritiska röster hävdar nämligen att det idag finns betydande problem med just lönebildningen för arbetsterapeuter. Till exempel menar man att yrkeserfarenhet inte premieras i tillräckligt hög utsträckning. Man pekar också på att det finns stora skillnader på vissa håll när det kommer till beloppen i lönekuverten. Vad som efterfrågas är att lönerna baseras på ansvar, skicklighet och erfarenhet.

En viktig sak som tas upp är perspektivet att arbetsterapeuter anses få en för låg livslön. För trots att denna yrkesgrupp har genomgått en gedigen utbildning blir de inte alltid ekonomiskt kompenserade för detta karriärval. Åtminstone inte om man ställer den aktuella lönesituationen mot den minst treåriga högskoleutbildning som krävs för att bli arbetsterapeut. Dessutom erhålls en legitimation från Socialstyrelsen, och många väljer dessutom att fördjupa sina kunskaper genom att läsa vidare på olika sätt.

Så vad kan man då göra åt detta, undrar du säkert?

Så får du bättre lön som arbetsterapeut

Faktum är att du kanske enkelt kan se till så att du får en bättre lön som arbetsterapeut:

 • Bli bemanningsterapeut. Genom att ta anställning hos ett bemanningsföretag kan du på ett effektivt sätt se till att höja din lön. Bemanningsbolagen erbjuder nämligen konkurrenskraftiga löner till såväl arbetsterapeuter som till fysioterapeuter. Därmed är detta en enkel åtgärd som kan ha stor effekt.
 • Fakturera via eget bolag. En möjlighet som du har när du arbetar som arbetsterapeut via ett bemanningsbolag är att fakturera via ditt eget bolag. Om du väljer att göra detta istället för att vara anställd kan du också se till att få en hög ersättning för ditt jobb.
 • Bli en bättre förhandlare. Om du ändå väljer att vara anställd direkt av uppdragsgivaren behöver du förhandla upp din lön. Gör detta genom att ta fram lönestatistik och argumentera för varför du förtjänar en högre lön.

Olika typer av infraröd bastu

I och med att infraröd bastu blivit allt mer populärt har även utbudet av olika modeller ökat. Det som primärt skiljer dem åt är hur många personer som kan basta samtidigt – men det finns även andra detaljer som varierar mellan modellerna.

Infraröd bastu för bara en person

Många förknippar bastubad med värme, avslappning och gemenskap. Ett sätt att må bra både fysiskt och psykiskt. Den gemenskapen nås däremot inte med en infraröd bastu för bara en enda person. Det är däremot ett smidigt alternativ för de som har platsbrist eller exempelvis framförallt använder den för att minska smärta i muskler och leder.

Bastu för 3 – 4 personer

I privatpersoners hem är modellerna som passar för 3 – 4 personer vanligast. Det räcker med att ett mindre badrum byggs om för att bastun ska få plats. Dessutom är det flesta familjer på just 3 – 4 personer.

Hörnbastu

Hörnbastu väljs främst utifrån ett utrymmesskäl. Detta genom att den ställs mot två väggar med 90 graders vinkel. Detta på samma sätt som en duschhörna.

Flexibelt – med byggsats

Passar inte någon av de färdiga modeller som hittas hos återförsäljare? Bygg en egen infraröd bastu. Det går att köpa samtliga delar som krävs med allt från de infraröda aggregaten till glasdörrar och panel. De som redan har en klassisk bastu i hemmet kan relativt enkelt bygga om denna till att bli infraröd. Detta genom att ta bort det gamla aggregatet och istället installera de ”plattor” som sänder ut de infraröda strålarna.

Välja utifrån vinkel, dörrar, fönster…

Oavsett storlek finns flera modeller och utseenden att välja på:

 • Ska den stå i ett hörn eller mot en enda vägg?
 • Ska den ha fönster på väggarna eller enbart på dörren?
 • Ska väggarna vara raka eller sneda?
 • Vilken höjd önskas?
 • Önskas några tillbehör så som musikanläggning, fjärrkontroll osv.

Eller flexibla alternativ…

Är det värmen som eftersöks – främst ur ett medicinskt perspektiv? I så fall finns även andra alternativ, både billigare och mer flexibla, mot att välja en komplett infraröd bastu.

Infraröd värmemadrass
Madrassen ger en intensiv värme och kan enkelt varieras i värmenivå. Används ofta av personer som mår bättre i muskler och leder av värme.

Mini-bastu för en person
Flexibelt, varmt och enkelt. Så kan den portabla ”bastumodellen” beskrivas som innebär att litet ”tält” monteras kring en stol. Personen som sitter på stolen blir därmed omsluten av värme och har bara händer och huvud utanför. Lätt att ta med och använda även på resan.

Låt ditt trappräcke i smide återfå sin forna glans

Beroende på hur ett trappräcke monteras kan det vara mer eller mindre motståndskraftigt mot väder och vind. På grund av mindre eftertänksam montering kan ibland rostangrepp uppstå på räcket. I det flesta fall behöver du dock inte byta ut ditt räcke utan även ett trappräcke i smide som har angripits av rost kan återställas. Fortsätt att läsa så ska vi berätta mer om detta!

Så kan du avlägsna rost från ett trappräcke i smide

För att avlägsna rost från ett trappräcke går du tillväga enligt följande:

 • Avlägsna trappräcket från trappen
  I vissa fall kan du behöva såga loss räcket medan det i andra fall räcker att försiktigt bända loss det. Detta gäller främst i de fall där ditt trappräcke i smide har börjat rosta i lite högre utsträckning. Avlägsna även själva fästet.
 • Undersök räcket
  Nästa steg i processen är att undersöka räcket och analysera hur pass angripet av rost det är. Vissa delar av trappräcket kan behöva bytas ut och i värsta fall kan hela räcket behöva ersättas.
 • Utför det arbete som krävs
  Härnäst är det dags att göra det jobb som krävs för att återställa ditt trappräcke i smide till dess ursprungliga skick. Om du byter ut delar av räcket kan du även behöva måla om det. Om det behöver målas om kan du behöva putsa räcket med en slipmaskin för att avlägsna rosten. Detta ska du göra innan du sedan applicerar den nya färgen. Det är viktigt att trappräcket är fritt från rost samt slätt och fint innan du målar det.
 • Sätt tillbaka räcket
  Avslutningsvis ska trappräcket sättas tillbaka på plats. Beroende på vilket material din trappa är gjord av kan du använda cement eller dylikt för att hålla räcket på plats. Ett trappräcke i smide som ska sitta på en grund av betong eller cement kan med fördel cementeras fast.
 • Allt är klart!
  Nu är allt klart och ditt trappräcke sitter på plats igen och ser mer anständigt ut. Tänk dock på att ta det försiktigt i början och att inte utsätta räcket för några påfrestningar under de första dagarna!

Interim försäljningschef– öka företagets försäljning

Har företaget under en period gått dåligt och de gamla försäljningsmetoderna inte längre fungerar kan det vara smart att göra något åt saken. Det kan i det läget vara smart att anställa en interim försäljningschef för att ta tag i situationen.

Vad gör en interim försäljningschef?

En interim försäljningschef är tillfälligt ansvarig för företagets försäljningsplanering och försäljningsstrategi. Den tillfälliga chefen ser till att avdelningen har rätt resurser och rätt kompetens för att hantera uppdragen. Den inhoppande försäljningschefen kommer även att kompetensutveckla personalen kring marknadsanalyser, intäktsbedömningar och konkurrentanalyser. I uppdraget ingår även att räkna på projekt, upphandla om tjänster och ansvara för kundkontakt genom hela försäljningsprocessen.

Det finns en uppsjö företag som kan hyra ut interimpersonal. Brightmill är en av de etablerade byråer med flera lyckade uppdrag på sin meritlista.

Lovad förbättring

Generellt mår företag bra av att ta in personal utifrån och få ny kompetens och nya lösningar. Det kan vara smart att få in nya ögon på verksamheten, speciellt vid förändring, omställningsarbete eller ledigheter. Ibland kan det även vara bra för att stötta befintlig personal.

En interim försäljningschef kommer skapa rutiner och se till att skapa en känsla av gemenskap på säljavdelningen. Genom att väga in andra värden än det som är mätbart som försäljningssiffrorna kommer det motivera och förbättra säljarnas prestationer.

Interimchefen har ett brett perspektiv och ser saker utifrån. Chefen är utbildad och har god kunskap inom branschen och kan därmed analysera och sätta sig in i problemen direkt. Den tillfällige chefen kommer inte ha några förutfattade meningar om personalen, verksamheten, företagets historia och äldre konflikter vilket gör att det lätt går att driva verksamheten.

Argument för att investera i rollen som försäljningansvarig

 • Det är kostnadseffektivt, man betalar bara för arbetade timmar.
 • Man sparar tid, eftersom den inhyrde chefen bara lägger tid på specifika uppgifter.
 • Det är flexibelt, eftersom man bara bemannar när behovet finns.
 • Det är bra att avlasta ordinarie chef i personalansvar och utveckling. Den inhyrde chefens ansvar är att ha hand om personalen, utveckling och uppföljning.
 • Vid unika behov som kan uppstå, såsom försäljning av nya produkter, omstrukturering eller annat kan en interim försäljningschef tillföra spetskompetens. Då denna kompetens inte finns internt är det optimalt att tillföra personal externt.
 • Om man har svårt att bedöma det långsiktiga behovet och vilken kompetens man behöver är det smart att anställa en potentiell chef på interimsupprag för att se om man senare vill värva denna person.

En uppstickare bland elleverantörerna

Det är en bister sanning att många svenska bostadsägare och hyresgäster betalar för mycket för elen. En anledning till detta tros vara att många upplever det som svårt att byta leverantör. Men faktum är att det är enkelt att byta till Stockholms Elbolag eller någon av de andra uppstickarna på elmarknaden. För det är faktiskt en relativt ny företeelse att du har möjligheten att välja elleverantör. Avregleringen av elmarknaden skedde nämligen inte förrän så sent som 1996. Innan dess hade man ingen valmöjlighet utan var helt enkelt tvungen att acceptera det elavtal som man tilldelades.

Men numera kan du alltså själv göra ett aktivt val. Om du däremot inte är aktiv och väljer en leverantör kommer du få en sådan vald åt dig. Men vill du verkligen att någon annan ska göra detta val å dina vägnar? Nej, troligtvis inte! För även om avtalet i regel är helt okej har det inte anpassats för dina specifika behov och önskemål. Och högst troligt kommer du tilldelas ett elavtal hos någon av de gamla, stora drakarna på elmarknaden. Det är osannolikt att du på ett passivt sätt kommer att bli kund hos Stockholms Elbolag eller en annan uppstickare. Så gör ett aktivt val av elleverantör och säkerställ att du får den leverantör som du önskar och förtjänar att få!

Du kan spara mycket pengar på att bli kund hos Stockholms Elbolag

En annan orsak till att få svenskar gör ett aktivt val av elleverantör är att man inte känner till de möjliga besparingarna. Du kan faktiskt spara tusenlappar varje år på att byta leverantör till ett annat elbolag, såsom Stockholms Elbolag.

Priset varierar något beroende på faktorer såsom:

 • postnummer
 • bostadstyp (villa eller lägenhet)
 • uppskattad årlig elförbrukning

Du behöver även välja längd på ditt elavtal. I dagsläget kan du välja mellan såväl kortare avtal på bara några månader till elavtal som sträcker sig över flera år. Det finns förstås för- och nackdelar med de olika längderna. Ofta är det en ganska bra gyllene medelväg att placera sig någonstans i mittfåran. Om du känner dig osäker på vilken avtalslängd som passar dig bäst kan du rådfråga Stockholms Elbolag.

Om catering i Stockholm – Starta företag

Stockholm är en stad med stor konkurrens inom många branscher och så även när det kommer till mat. Den som drömmer att driva eget inom just mat och catering kanske inte törs satsa av den anledningen. Men är det omöjligt? Nej, men det gäller att tänka smart, planera och hitta kunderna! Läs fler bra tips och saker som är bra att tänka på nedan.

Hård konkurrens inom catering i Stockholm

Det finns inte bara en eller två firmor som erbjuder catering i Stockholm, utan så pass många att dom nästan är svåra att räkna. Hård konkurrens kan såklart verka avskräckande men det kan också vara en sporrande utmaning. Ett bra tips innan ett företag startas är att ta en närmare titt på utbudet och konkurrenterna, för att se om det finns något som möjligen saknas.

Tips för att lyckas

Förutom att granska dom konkurrenter som arbetar med catering i Stockholm finns flera andra saker man kan göra för att komma i gång och dessutom förhoppningsvis lyckas:

 • Gör en plan – Oavsett om man ska starta ett företag inom catering, eller något helt annat, behöver man alltid ha en plan. Det kan dessutom vara bra att ha både en kortsiktig och en långsiktig plan för hur man ska lägga upp arbetet i början och hur man tror att det ser ut inom ett par år. Oavsett är det svårt att lyckas om man bara kör i gång, utan att ha tänkt igenom det hela ordentligt.
 • Erbjud något som andra inte har – En del i att granska utbudet bland andra som erbjuder catering i Stockholm är för att se hur dom arbetar och vad dom erbjuder. Här kan man också hitta sådant man själv kan dra nytt av – genom att leta efter något som ingen eller väldigt få erbjuder. För att detta ska bli lyckat krävs såklart att det finns en efterfrågan bland kunderna men när det kommer till mat finns nästan alltid en kundkrets.
 • Satsa på smart marknadsföring – Reklam och marknadsföring kan vara dyrt och är kanske inget man har råd med som ny företagare i en tuff bransch. Det kan dock vara värt att investera i bra marknadsföring för att kunderna ska kunna hitta en. Dessutom finns en hel del man kan göra själv och som inte kostar något – till exempel med hjälp av sociala medier.

Dags att byta ditt mobilabonnemang – så gör man

Har mobilabonnemanget gått ut eller är det gamla för dåligt finns det otroligt många mobilabonnemang att byta till. Det är viktigt att ha gått igenom alternativen och kontrollerat villkoren för att veta vilket man ska byta till.

Byta mobilabonnemang– att tänka på vid byte till ny operatör

Det finns massa saker att kontrollera vid ett byte. Exempelvis om man har bindningstid kvar, om operatören kan leverera till den nya adressen eller om man har tjänster man vill ta med.

 • Det första att göra är att kontakta den nya operatören och meddela att man vill bli kund. Det är viktigt att begära att bytet ska ske vid slutet av bindnings- eller uppsägningstiden man har kvar med den tidigare operatören.
 • Kontrollera även att numret kan flyttas över till den nya operatören och om bytet kommer innebära ett avbrott i tjänsten och hur långt det avbrottet kan vara. Det är bra att veta att man kan flytta med sig sitt telefonnummer under hela uppsägningstiden hos den tidigare operatören men inte när abonnemanget har avslutats där.
 • I de flesta fall kan den nya mobiloperatören ta hand om allt det administrativa. Det innebär att den nya operatören kommer säga upp det gamla abonnemanget och ta över mobilnumret.

Byte utan att ta med numret

Om man inte vill ta med sig sitt gamla nummer till den nya mobiloperatören behöver man säga upp sitt gamla abonnemang hos sin gamla operatör. Det är vanligt att det är en uppsägningstid på en månad, vilket innebär att man måste ha kvar sitt gamla nummer i en månad.

Varför byta mobilabonnemang

Det finns flera olika anledningar varför man vill byta mobilabonnemang. Det finns tiotals operatörer på marknaden varav det kommer nya hela tiden. Alla dessa operatörer uppdaterar sina abonnemang hela tiden och erbjuder bättre och bättre paket. Kanske är det så att man vill ha mer surf eller att man vill minska på sitt internetbruk. Man kanske även vill byta för att ens gamla är för dyrt eller man helt enkelt vill få mer för pengarna. Då är det bra att dagens abonnemang ofta inte har någon bindnings- eller uppsägningstid och det lätt går att byta till ett abonnemang som passar ens nya behov bättre.

Rakhyvlar och fina tillbehör – för män

Att ge bort exklusiva rakhyvlar eller andra tillbehör kan bli en fin present till en pappa, bror, partner eller att unna sig själv med. Det finns många typer av rakhyvlar för män samt en mängd tillbehör som kan liva upp badrumsskåpet för den som är mån om sitt skägg. Här kan du läsa mer om olika typer av hyvlar samt några av dom tillbehör som finns att köpa – till någon annan eller till dig själv.

Olika typer av rakhyvlar för män

För den del män är skägget det viktigaste med hela utseendet – en del lägger både mycket tid och pengar på att ha det perfekta skägget och det finns mer än bara rakapparater och klassiska rakhyvlar för den som önskar nå dit. För den som är intresserad av skäggvård och rakning finns andra verktyg som kan vara värda att prova på för att få en ny rakupplevelse. Några exempel på dessa rakverktyg är:

 • Rakknivar
 • Shavetter

Likt för dessa är att båda har utbytbara blad och att dom kräver en del finess vid användning. Med skarpa blad är det lätt hänt att skära sig, men övning ger färdighet och tar man det bara försiktigt så behöver ingen skada ske. Kanske blir det en ny favorit för dig eller någon som får en i present!

Fina tillbehör

Förutom snygga och exklusiva rakhyvlar och andra verktyg finns även en mängd olika tillbehör, som även dessa passar perfekt att ge bort i present. En rakborste tillsammans med en rakkniv blir en fin gåva, eller varför inte en riktig rakspegel? 

En härligt doftande after shave är också en fin present – kanske tillsammans med en vårdande hudkräm. Det finns många produkter att använda både före, under och efter rakning för att få det där perfekta resultatet.

Köp rakprodukter online

Att hitta en fysisk butik som säljer rakhyvlar, shavetter, knivar och annat är inte helt lätt, speciellt inte för den som bor i en mindre stad, där utbudet av butiker ofta är begränsat. På nätet finns dock alla möjligheter och en annan fördel med att handla online, förutom att det finns ett stort utbud, är att priset kan vara lite bättre. Letar du efter en fin present eller är ute efter rakhyvlar eller annat till dig själv så vet du var du ska leta.

Whiskey-, öl, och vinprovning i Göteborg – Vad vill du dricka?

Nästan oavsett vilken dryck du har intresse för och vill provsmaka så finns det företag som anordnar passande event i Göteborg. Önskas en klassisk vinprovning där du lär dig mer om vinets olika smaker och vad det passar till – eller lockar hellre en genomgång av olika tesorter? I Göteborg hittas bland annat:

Cocktailprovning med olika inriktningar

Cocktailprovningar är något som vuxit allt mer i popularitet. Att skapa en cocktail är ett konstverk – som kräver både kunskap och erfarenhet. Men vad är egentligen skillnaden mellan en cocktail och en drink? Det och mycket mer inom ämnet får deltagarna lära sig. Här är det bartenders som berättar fakta, delar med sig av sina bästa tips och självklart bjuder på smakprover på ett flertal olika cocktails.

Champagneprovning – Bubbel och babbel

Champagne är inte bara en dryck. Det är en ”kungen” av drycker som symboliserar fest och glamour. Vid en champagneprovning får olika sorter av champagne provas samtidigt som en duktig sommelierer berättar om dryckens historia och hur den bäst avnjuts.

Vinprovning i Göteborg

Vinprovning kanske är den dryckesprovning som det finns flest aktörer inom i Göteborg. Intresset för vin ökar successivt vilket ökat efterfrågan på allt från vinprovning till böcker inom ämnet. Idag kan vinprovning beställas hos restauranger, vinkällare och till och med i hemmet. Med många olika aktörer är det viktigt att jämföra utbud och service.

 • Finns dokumenterad kunskap inom vinprovning och vin?
 • I vilken miljö kommer provningen att genomföras? (Avgör helhetskänslan)
 • På vilken nivå är kunskapen som förmedlas? Är det för nybörjare eller proffs?

Kaffeprovning för finsmakaren

Lär dig vilka de vanligaste bryggmetoderna är och hur detta påverkar smaken på kaffet. Men även vilka olika slags kaffebönor som finns, varifrån de kommer och dess olika smak. Som med alla andra provsmakningar varvas teoretisk och praktisk kunskap med provsmakning av olika drycker så att alla kan hitta sin egen favorit.

Köp presentkort – att gå med en vän

Att ge bort vinprovning, kaffeprovning eller annan provning i present är enkelt. De flesta aktörer erbjuder presentkort som kan beställas direkt från hemsidan. Ge bort ett – och beställ ett själv – så kan du och din vän gå tillsammans när väl bokning sker.

 • Kontrollera giltighetstiden
 • Köp hos etablerade aktörer (som inte går i konkurs)
 • Köp en dryckesprovning (där värdet inte nämns på presentkortet)

Att välja rätt parfym

Att välja rätt parfym

Valet av parfym är inte helt enkelt – man bör inte bara köpa en man tycker doftar gott utan det finns betydligt mer att tänka på än så. Kanske har du känt en trevlig doft från en parfym från någon du känner, frågat vad den heter och köp en likadan. Chansen att det blir ett bra val finns förvisso där – men det finns också en risk att det inte blir bra alls. Nedan följer några tips och råd inför valet!

Hur man doftar på parfym

Att gå in i en butik som säljer parfym och lukta på flaska efter flaska till man hittar något man gillar är ingen bra idé. En av anledningarna till det är att parfymer ter sig annorlunda på huden – dofta kan alltså ändras när man använder den som man ska. Därför bör man ta ett sprut på huden, till exempel på handleden, låta verka en stund och sedan dofta.

Man ska heller inte dofta på för många åt gången då näsan är känslig och kan få svårt att skilja dofterna åt – tillslut kommer allt att lukta likadant. Ett bra tips är att testa två åt gången – en på varje handled, gå vidare och dofta på armarna efter någon timme då parfymerna har ”satt” sig.

Som tidigare nämnt bör man inte heller köpa en parfym som någon annan har bara för att man tycker den luktar gott. Olika personer passar i olika dofter och det är viktigt att prova fram en som passar för en skälv.

Lätt eller tung doft

En annan viktig sak att tänka på är om man är ute efter en lätt eller tung doft. Tyngre dofter kallas ofta för aftonparfymer och kan bäras vid speciella tillfällen snarare än till vardags. En sak som avslöjar en dess ”tyngd” är vad som står på flaskan:

 • Eau de Toilette
 • Eau de Parfum

Det finns även fler märkningar, så som bara ”parfum” men dom ovan nämnda är dom som säljs mest. Den förstnämnda, Eau de Toilette, är den parfym som passar bäst att bära till vardags då den innehåller mindre doftessens – därmed upplevs den som lättare. Doften sitter i ca 3–4 timmar. Eau de Parfum har ett högre innehåll av doftessens och håller därför längre, ca 4-8 timmar.

« Äldre inlägg