Cykelskor för alla behov

Även om det är fullt möjligt att cykla iklädd ett par sneakers, kommer du få en helt annan koppling till din cykel genom att använda skor som är särskilt framtagna för cykling. Cykelskor är både lättare och ökar din prestanda, samtidigt som de även är rejälare och styvare än dina vanliga gympadojor. Bättre ventilation och en mekanism som fäster skon till din cykels pedaler är två andra exempel på egenskaper som ett par cykelskor ger dig.

Alla skor för cykling fäster dig som cyklist vid pedalerna på olika sätt, men beroende på vilken typ av cykling dina skor är framtagna för varierar deras egenskaper. Även om det går att använda exempelvis ett par cykelskor som är framtagna för mountainbikecykling på en racercykel, kommer din prestanda, komfort och skornas funktion öka genom att välja rätt skor för jobbet.

Cykelskor för racercyklister och vardagscyklister

Du som är racercyklist behöver skor som lägger en stor vikt på en styv sula, en låg vikt och en bra koppling mellan skon och pedalen. Hur pass bra skon hålls på plats på pedalen är betydligt viktigare när du ska köpa cykelskor som racercyklist än vad fallet är med skor för mountainbikecykling, där cyklisten kan behöva lossa skorna från pedalerna med jämna mellanrum. Racercyklister går sällan omkring i sina cykelskor så dessa skor har en annan mekanism och även lite gummi eller mönstring på hälen för att ge extra bra grip. Racerskor har dessutom en väldigt låg vikt, bra ventilation och ett brett urval av mekanismer för att stänga skon. De har även vissa aerodynamiska fördelar jämfört med andra cykelskor.

Cykelskor för vardagscykling har mer mönstring och en kraftigare yttersula. Anledningen till detta är att många användare av dessa skor gillar att gå omkring med dem i större utsträckning. Sulan har en ökad flexibilitet, vilken bidrar till att göra det enklare att promenera i skon. Dessa cykelskor har ofta ett utseende som påminner om en helt vanlig promenadsko. Det gör att det inte ser lika uppseendeväckande ut om du skulle gå omkring i dessa skor utan din cykel, jämfört med om du istället hade burit ett par racerskor.