Tips inför Cykelvasan

Du behöver inte varken vara ett proffs eller träna som ett sådant för att förbättra din prestationsförmåga inför Cykelvasan. Här ger vi dig några tips som kan göra dig till en bättre cyklist.

Spara krafter till slutet

Istället för att pumpa på i intervaller om 15 till 20 minuter gör du bättre i att spara intervallerna till slutet när du känner dig lite trött. På så sätt belönas du såväl fysiskt som psykiskt, eftersom din mentala tuffhet ökar. Det är enkelt att cykla bra när man är pigg, men för att bli en bättre cyklist måste du ta fram de tuffa takterna när de verkligen behövs. Denna teknik kan också göra dig mer effektiv. Högintensiv cykling i slutet av Cykelvasan, då dina glykogendepåer i kroppen har börjat sina, blir dina muskelfibrer mer oxidativa och förbränner därför mer fett och mindre glykogen. Att bränna mer fett vid mer högintensiv cykling är ett sätt att öka prestandan.

Gå och lägg dig något hungrig

De främsta tävlingscyklisterna i världen går och lägger sig lite hungriga på kvällen. Du bör inte vara vrålhungrig men om du går och lägger dig mätt har du ätit för mycket. Du bibehåller då din kroppsvikt, vilket kan vara negativt för amatörcyklister. Genom att istället vara lite hungrig när du somnar kommer du kunna förlora ett halvt kilo till ett kilo per vecka. Var lagom hungrig när du går och lägger dig så kommer du alltså gå ner i vikt. Rätt nivå av hunger är att du är lite hungrig så du skulle kunna äta, men att det inte gör någon större skillnad om du avstår från att göra detta.

Lär dig att cykla i en jämn takt

Proffsen inom tävlingscyklingen ägnar en hel del tid åt att cykla i en jämn takt för att bygga upp och bibehålla en stark grundträning. Den större delen av din cykling bör du utföra i ett tempo där du kan föra en konversation. Det innebär att din ansträngningsnivå bör ligga på mellan 5 och 6 på en 10-gradig skala. Det är inte ett sakta tempo utan snarare ett stadigt sådant, i en lagom takt som du kan hålla från start till mål. På så vis undviker du mjölksyra byggs upp i benen när du tar i för mycket, vilket för en amatör i långa cykellopp som Cykelvasan blir väldigt svårt att skaka sig av när det väl satt igång.