Kvällscykling kräver cykelbelysning

Även om du bara använder din cykel för att pendla till jobbet kan du ibland behöver cykla i mörker. Du kanske har cyklat hem från jobbet på kvällen och tyckt att det inte var någon vidare trevlig upplevelse? Utan rätt cykelbelysning kan det vara otäckt och även farligt att cykla på kvällstid.

Det är inte bara din omvärld som förändras på kvällen. Om du cyklar tillsammans med dina kompisar ökar kamratskapen. Det kan verka som en isolerad aktivitet att ägna sig åt, men att cykla på kvällen är en av de mest sociala formerna av cykling man kan ägna sig åt. Om du cyklar helt ensam kommer också ditt inre jag fram på ett annat sätt, vilket kan vara såväl positivt som negativt.

Om du cyklar mountainbike känns det annorlunda att befinna sig i spåret på mörkret mot att göra detsamma på dagtid. Trots att cykelbelysningen blir att starkare skiljer den sig åt från dagsljuset, oavsett vad andra personer försöker inbilla dig. Spåret ser annorlunda ut i mörker och du kommer märka saker som du annars inte hade lagt märke till. Du kommer därför cykla på ett annorlunda sätt än vad du vanligtvis gör.

Val av cykelbelysning för kvällscykling

Det första du bör göra när du tittar på ny cykelbelysning är att säkerställa att ljuset är tillräckligt starkt. Du behöver inte överdriva men det kan absolut vara värt att satsa på en cykellampa som avger 500 lumen eller mer. Lumen är för övrigt den mest använda måttstock på hur mycket synligt ljus som en lampa avger. Lumen är dock inte det enda du bör undersöka hos en cykellampa utan även linserna måste vara av bra kvalitet. I slutändan är det trots allt just linserna som du betalar mest för.

Du kanske inte kände till att LED-lampor lyser starkare när de är svalare, men så är fallet. Det är därför vissa lampor har en lite annorlunda form med ventilationshål. Det är inte bara kosmetika, utan de är till för att hålla lampan svalare när den används, vilket gör att dess ljus blir starkare. Billiga lampor saknar ofta denna funktion. Därför är det ofta värt att satsa på cykelbelysning av högre kvalitet.