Visste du att antalet bryggerier i vårt land har mångdubblats under det senaste decenniet? Under de senaste tio åren har faktiskt de svenska bryggerierna i antal ökat med inte mindre än 800 procent! Det innebär att det idag finns drygt 500 bryggerier runt om i Sverige. Denna ökning är kopplat till det ökade intresset för öl som dryck. Mot bakgrund av detta är det fullt logiskt att även intresset för att gå på ölprovning har ökat bland oss svenskar!

En sådan tillställning kan ske på lite olika sätt. Till exempel kan den vara välorganiserad (vilket många öldrickare föredrar) eller mer spartansk. Du kanske bara bjuder över några av dina närmaste vänner för att testa lite olika ölsorter. Precis som ölet i sig kan tillställningen utformas på en rad olika sätt beroende på dina personliga preferenser.

Här tänkte vi dock fokusera lite mer på den mer välorganiserade varianten. Det är nämligen möjligt att gå på ölprovning och få prova flera fina ölsorter. Tack vare det stora intresset för dessa tillställningar kan dessutom priserna hållas nere. Det innebär att du kan få en hel del öl och matnyttig information för en relativt billig penning!

Ordna ölprovning hemma eller delta i en uppstyrd sådan

Men ponera att du själv skulle vilja anordna en provning av öl därhemma. Vad du då bör ha i åtanke är att det hela ska vara roligt. Därför är det viktigt att du inte planerar det hela alltför mycket på detaljnivå. Allra helst bör du dessutom kombinera öl och mat. Så se till att ha flera olika ölsorter för dig och dina vänner att testa, och kombinera dem med lite mat som rensar gommen!

Det går faktiskt att ta det hela i princip hur långt som helst. Till exempel kan du välja att prova olika sorters öl mot varandra. Du kan även välja att ställa vin mot öl eller hålla dig inom en viss kategori av öl. Även alkoholhalt är en egenskap som du kan använda för att begränsa urvalet av ölsorter. Dessutom är det ju alltid roligt med ett tema – till exempel vinteröl, sommaröl etc.

Men en mer uppstyrd ölprovning sker i regel på följande sätt:

  • Du anmäler dig och deltar tillsammans med ett mindre antal deltagare.
  • Du betalar ett pris som inkluderar din beskärda del av de ölsorter som kommer att provas.
  • Ölprovningen hålls av en kunnig person som föreläser för er.