Drömmen om ett eget fritidshus är stor för många och för att göra den sann är det allt fler som väljer att bygga nytt. Kanske är det möjligheten att få det som man vill som lockar till nybyggnation – eller att efterfrågan på just fritidshus är stor, och att det är svårt att gå vinnande ur en budgivning.

Oavsett orsak så kan ett nybygge bara en bra idé – och en möjlighet är att välja ett nyckelfärdigt fritidshus. Nedan finns mer att läsa om vad det innebär, samt vilka för, – och nackdelar som finns.

Nyckelfärdigt fritidshus – vad innebär det?

För den som drömmer om att bygga ett nytt ställe att njuta av semestrar och annat på finns möjligheten att välja ett nyckelfärdigt fritidshus. Det innebär att man väljer sitt hus hos leverantören och därefter behöver man inte själv göra något förrän hela bygget står klart.

Dom som levererar nyckelfärdiga fritidshus har ofta flera olika modeller att välja bland, både när det kommer till storlek och stil. Man väljer alltså det man gillar och sedan sköter någon annan jobbet. Det är såklart en av fördelarna med att välja ett nyckelfärdigt fritidshus – att man inte behöver göra något själv.

En annan fördel är att man vet priset i förväg – man får ett pris av leverantören och det är sedan det priset man betalar. Väljer man byggsats eller liknande är det vanligt att det tillkommer kostnader man inte räknat med från början och det kan vara svårt att hålla budgeten.

Det som ingår i priset när man väljer ett nyckelfärdigt fritidshus är bland annat:

  • Ritningar
  • Montering av huset
  • Installation av värme, vatten och sanitet
  • Installation av fönster, dörrar och så vidare

Observera att detta dock bara är ett exempel och att det såklart kan skilja sig bland olika leverantörer – men nyckelfärdigt betyder mer eller mindre att allt som har med bygget att göra ingår i priset.

Finns några nackdelar?

Gillar man inte tanken på att välja en färdig modell kanske inte ett nyckelfärdigt fritidshus är något bra alternativ. Det kan trots allt ses som en nackdel att man inte kan utforma och designa det nya huset precis som man vill. En del leverantörer erbjuder dock viss valfrihet vad gäller planlösning och annat, så att man ändå kan designa huset efter behov och önskemål.