Företagspresenter – vad gäller egentligen?

Ska du ge bort julgodis, en minnesgåva eller någon annan present? En företagspresent är ofta ett uppskattat inslag, oavsett om så sker inom företaget, mellan företag eller till externa aktörer man har ett nära samarbete med. Som med allt annat man gör inom ett företag omfattas det här dock av särskilda regler. Reglerna säger olika, beroende på vilken typ av gåva det är.

Så ser skatterna ut

Som ovan nämnt skiljer sig reglerna ganska mycket åt, beroende på högtiden och vad det är man ger. Skattefria gåvor kan ges, men värdet får inte vara för högt.

  • Julgåvor. Ska du ge bort julgodis i företagspresent (eller någon annan julgåva) är det skattefritt, såvida inte värdet överstiger 450 kronor inklusive moms. Du som köper julgodis behöver nog knappast tänka på skatter – om du inte ska ge bort alltför mycket förstås.
  • Jubileumsgåvor. Skatteverket betraktar jubileumsgåvor som presenter till anställda när företaget firar 25-, 50-, 75- eller hundraårsjubileum. Vid sådana tillfällen får värdet av gåvan inte vara högra än 1 350 kronor inklusive moms.
  • Minnesgåvor. Den som ska ge en minnesgåva kan spendera lite mer, fortfarande utan att behöva skatta på det. Minnesgåvor är företagspresenter som ges till en anställd vid särskilda tillfällen. Det kan till exempel vara att den anställda fyller jämnt, har varit anställd en längre tid (gäller 20 år eller mer) eller när anställningen avslutas. För den här sortens gåvor får värdet inte överstiga 15 000 kronor om det ska vara skattefritt. Inte heller får det ges flera gånger, utöver när anställningen avslutas.
  • Övriga gåvor. Utöver dessa typer av gåvor, kan ”övriga” gåvor ges. Om inte gåvan passar in i någon av övriga kategorier, passar den in här. Dessa typer av presenter är skattepliktiga för den som är anställd.

Gäller ej pengar

Skattefriheten gäller inte när pengar ges bort. Inte heller gäller det om det är en check, postväxel eller presentkort (om det kan bytas mot pengar) som ges bort. Du som ska ge bort företagspresenter gör rätt i att se över reglerna så att du kan planera inköpen ordentligt. På så vis kan du utnyttja skattefriheten och vem blir inte glad av godsaker till julen.