Det är en bister sanning att många svenska bostadsägare och hyresgäster betalar för mycket för elen. En anledning till detta tros vara att många upplever det som svårt att byta leverantör. Men faktum är att det är enkelt att byta till Stockholms Elbolag eller någon av de andra uppstickarna på elmarknaden. För det är faktiskt en relativt ny företeelse att du har möjligheten att välja elleverantör. Avregleringen av elmarknaden skedde nämligen inte förrän så sent som 1996. Innan dess hade man ingen valmöjlighet utan var helt enkelt tvungen att acceptera det elavtal som man tilldelades.

Men numera kan du alltså själv göra ett aktivt val. Om du däremot inte är aktiv och väljer en leverantör kommer du få en sådan vald åt dig. Men vill du verkligen att någon annan ska göra detta val å dina vägnar? Nej, troligtvis inte! För även om avtalet i regel är helt okej har det inte anpassats för dina specifika behov och önskemål. Och högst troligt kommer du tilldelas ett elavtal hos någon av de gamla, stora drakarna på elmarknaden. Det är osannolikt att du på ett passivt sätt kommer att bli kund hos Stockholms Elbolag eller en annan uppstickare. Så gör ett aktivt val av elleverantör och säkerställ att du får den leverantör som du önskar och förtjänar att få!

Du kan spara mycket pengar på att bli kund hos Stockholms Elbolag

En annan orsak till att få svenskar gör ett aktivt val av elleverantör är att man inte känner till de möjliga besparingarna. Du kan faktiskt spara tusenlappar varje år på att byta leverantör till ett annat elbolag, såsom Stockholms Elbolag.

Priset varierar något beroende på faktorer såsom:

  • postnummer
  • bostadstyp (villa eller lägenhet)
  • uppskattad årlig elförbrukning

Du behöver även välja längd på ditt elavtal. I dagsläget kan du välja mellan såväl kortare avtal på bara några månader till elavtal som sträcker sig över flera år. Det finns förstås för- och nackdelar med de olika längderna. Ofta är det en ganska bra gyllene medelväg att placera sig någonstans i mittfåran. Om du känner dig osäker på vilken avtalslängd som passar dig bäst kan du rådfråga Stockholms Elbolag.