De två vanliga sätten att bo i lägenhet är antingen att hyra bostaden av en fastighetsvärd, eller att äga lägenheten och därmed en andel i en bostadsrättsförening. I dessa två fall ser det lite olika ut när det är dags för renoveringar, och man har som boende olika mycket möjlighet till inflytande i frågan. I regel gör man ju ett stambyte eller en relining av rören av behovsskäl, så även om det medför lite problem för de boende brukar det tyvärr inte finnas så mycket att välja på.

Så går stambytet till i en bostadsrätt

En bostadsrättsförening kännetecknas av att man har en styrelse som ansvarar för den dagliga driften av det gemensamma, som t.ex. trappuppgångar, tvättstuga och cykelkällare. Styrelsen bor i regel själva i huset, och sammanträder med jämna mellanrum. De har ett långsiktigt perspektiv gällande det underhåll och de renoveringar som behöver göras i huset. När det börjar närma sig tid för att göra ett stambyte kommer styrelsen att meddela medlemmarna i föreningen, och sedan planera för själva bytet. För medlemmarnas del är det viktigt att ekonomin har skötts väl i bostadsrättsföreningen, så att man slipper en stor höjning av avgiften.

Så funkar stambyte i en hyresrätt

Hyreshus sköts av olika bolag, som vid behov tillkallar servicepersonal och vaktmästare. Oftast har hyresvärden ett större ansvar för att saker ska fungera i respektive lägenhet, och är skyldig att reparera eller ersätta t.ex. vitvaror som inte fungerar. Hyresbolaget har renoveringsplanerna och som boende blir man meddelad när en reparation eller renovering är planerad. När renoveringen är utförd kan hyran höjas, om renoveringen bedöms öka värdet på bostaden.

Tre snabba om stambyte

  • Själva stambytet tar ofta några veckor att genomföra, vilket kan bli besvärligt för de boende eftersom man inte kan använda badrummet under tiden. Många väljer därför att bo någon annan stans medan stambytet pågår.
  • Ett mindre omfattande alternativ är att byta en del av stammen, om man kan se att den är betydligt mer sliten än resten.
  • Ytterligare mindre ingrepp kan göras i form av relining av rören. Det är inte alltid detta alternativ löser hela problemet, men om det räcker så är fördelen att man inte påverkar badrummen alls vid relining, så ingen ytterligare renovering krävs.