Ska du vara fotograf på ett bröllop? Att syssla med bröllopsfoto kan vara lite speciellt. Det gäller att fånga det naturliga och den rådande stämningen på platsen och göra det i goda miljöer. Många gånger har brudparet ingen, eller mycket liten erfarenhet av att stå framför kameran. Någon som är bra på bröllopsfoto har då förmågan att få dem att känna sig bekväma och slappna av. Det är bara när de slappnar av, som det naturliga kan fångas och förevigas på bild.

En viktig del av bra bröllopsfoto är att hitta rätt miljöer. Inte minst gäller det att ta hänsyn till vädret. Man får helt enkelt räkna med att det inte kommer att vara ideala förhållanden, och att fotograferingen inte direkt kan skjutas upp några längre stunder. Således handlar det om att gardera sig.

Tidpunkt för bröllopsfoto

Hur god en miljö är för bröllopsfoto hänger mycket på ljuset, och således även tidpunkten på dagen. Optimalt är om du kan åka till platsen en dag innan för att reka fotomiljöer vid samma tid som fotograferingen sedan ska ske. Ett tips är att försöka få brudparet att fotograferas lite senare på dagen. Det underlättar i och med att ljuset blir mjukare, vilket i sig är en fördelaktig – men visserligen inte nödvändig – förutsättning för bröllopsfoto.

Regn

När du är ute och rekar, titta då på platser som skyddar mot regnet. Vid ett spöregn blir det helt enkelt svårt att ta bra bilder under bar himmel. Framförallt lär brudparet inte vara så pigga på att posera på en öppen äng, till exempel, då frisyrer och kläder bli förstörda. Förslagsvis tittar på något valv eller rekar en fin inomhusmiljö. Om det däremot bara är mulet, utan något regn, finns chans till riktigt bra bilder. Milt gråa bakgrunder lyfter fram motivet, det vill säga brudparet i det här fallet, på ett vackert sätt.

Stark sol

Sker fotograferingen mitt på dagen? Risken finns att den i sådana fall kommer äga rum i starkt solljus. Titta på skuggigare platser, med lite jämnare ljus, på förhand. Undvik dock kraftiga skuggor som slår i ansiktet, utan se till att det blir just jämnt.