Att välja rätt parfym

Valet av parfym är inte helt enkelt – man bör inte bara köpa en man tycker doftar gott utan det finns betydligt mer att tänka på än så. Kanske har du känt en trevlig doft från en parfym från någon du känner, frågat vad den heter och köp en likadan. Chansen att det blir ett bra val finns förvisso där – men det finns också en risk att det inte blir bra alls. Nedan följer några tips och råd inför valet!

Hur man doftar på parfym

Att gå in i en butik som säljer parfym och lukta på flaska efter flaska till man hittar något man gillar är ingen bra idé. En av anledningarna till det är att parfymer ter sig annorlunda på huden – dofta kan alltså ändras när man använder den som man ska. Därför bör man ta ett sprut på huden, till exempel på handleden, låta verka en stund och sedan dofta.

Man ska heller inte dofta på för många åt gången då näsan är känslig och kan få svårt att skilja dofterna åt – tillslut kommer allt att lukta likadant. Ett bra tips är att testa två åt gången – en på varje handled, gå vidare och dofta på armarna efter någon timme då parfymerna har ”satt” sig.

Som tidigare nämnt bör man inte heller köpa en parfym som någon annan har bara för att man tycker den luktar gott. Olika personer passar i olika dofter och det är viktigt att prova fram en som passar för en skälv.

Lätt eller tung doft

En annan viktig sak att tänka på är om man är ute efter en lätt eller tung doft. Tyngre dofter kallas ofta för aftonparfymer och kan bäras vid speciella tillfällen snarare än till vardags. En sak som avslöjar en dess ”tyngd” är vad som står på flaskan:

  • Eau de Toilette
  • Eau de Parfum

Det finns även fler märkningar, så som bara ”parfum” men dom ovan nämnda är dom som säljs mest. Den förstnämnda, Eau de Toilette, är den parfym som passar bäst att bära till vardags då den innehåller mindre doftessens – därmed upplevs den som lättare. Doften sitter i ca 3–4 timmar. Eau de Parfum har ett högre innehåll av doftessens och håller därför längre, ca 4-8 timmar.