Något för de flesta

Bloggen om vardag och nöje

Säkerhetsdörrar klass 4

När man skall köpa säkerhetsdörr eller sondera terrängen för att se vad det finns för alternativ, kommer man snart fram till att det skett en del genom åren. De tidigare klassningar som använts har ersatts av Europeisk standard. Detta för att man enklare skall kunna jämföra säkerhetsdörrar och veta vad man kan förvänta sig. Utan att gå in på djupet av allt som ligger till grund för de olika klasserna, kan man titta på vad för skillnad de har i praktiken. Dörrens konstruktion, dörrblad och hur många låskolvar som används är exempel på faktorer som gör att de högre klassernas dörrar står emot inbrott bättre. För gemene man säger dessa fackområden inte så mycket, varför vi valt en annan ingång.

Säkerhetsklass 4 eller 3

För att uttrycka sig i tämligen generella termer, kan man säga att säkerhetsklass 1-3 går ut på att stoppa tjuvar som tar tillfället när det kommer. Spontana inbrott handlar ofta om att tjuven ser värdesaker genom fönstret eller tror att det finns någonting av värde. Denne har sällan med sig några större verktyg utan endast sådant som enkelt kan få plats på kroppen. Det är därför bland annat fråga om rörtänger, kofot, skruvmejslar och borrar. Vi känner till att dessa bovan sällan vill ta tid på sig eller dra till sig nyfikna grannar.

För ytterligare skydd är säkerhetsdörrar säkerhetsklass 4 att föredra. Den största skillnaden mellan klasser är från 3 till 4. När man går över till säkerhetsdörrar säkerhetsklass 4 har man ett skydd som även skall kunna förhindra inbrott av en annan sort. Här är utgångspunkten att tjuven har mer tid, fler verktyg och bättre kunskap om hur man tar sig in. För att forcera en sådan dörr krävs gott om tid och mycket oljud! Även om man har redskap i form av borr, yxa, bultsax, mejslar, släggor osv. är det oerhört svårt att ta sig in. Under tiden det tar för tjuven att arbete vid dörren hinner väktare och polis utan problem fram.

Det finns naturligtvis också värre alternativ än just säkerhetsdörrar säkerhetsklass 4, men dessa används inte vanligtvis av privatpersoner. Det handlar då om dörrar som skall hantera extrem belastning.

Varför assistansförmedling?

Om du är i processen att söka personlig assistans eller har fått assistans beviljad av kommunen eller försäkringskassan så har du säkert en rad funderingar och frågor. En av de första saker man brukar fundera på är hur man ska hitta en personlig assistent. Det är här en assistansförmedling kommer in i bilden. En assistansförmedling kan hjälpa till med en rad olika saker inom assistans. De kan ge dig råd och information om hur det fungerar att få assistans. Vill du veta mer om hur det olika alternativen kring assistans ser ut så kan du också vända dig till en assistansförmedling.

Vad gör en assistansförmedling?

Man kan beställa personlig assistans både från kommunen, ett privat företag eller ett kooperativ. En assistansförmedling kan beskriva de olika alternativen för dig och vilka för- och nackdelar som finns. En assistansförmedling kan också hjälpa dig som vill byta assistansbolag. Av olika anledningar fungerar samarbetet inte alltid mellan brukaren och den personliga assistenten och då har man alltid rätt att säga upp avtalet. En assistansförmedling kan hjälpa dig igenom hela processen.

Vad kostar det att använda en assistansförmedling?

Att använda en assistansförmedlings tjänster är i de flesta fall helt gratis. Du är helt fri att sedan använda de förslag som assistansförmedlingen har tagit fram. Du har egentligen aldrig något att förlora på att använda en assistansförmedling. Tvärtom har de flesta assistansförmedlingar en erfarenhet och kompetens som du kan ha stor nytta av. De flesta assistansförmedlingar är dessutom oberoende företag som samarbetar med många olika assistansbolag, både kommunala och privata och rekommenderar bara de aktörer som tillhandahåller den bästa servicen.

Vad kontrollerar en assistansförmedling?

En assistansförmedling ställer vanligtvis en hel del krav på assistansbolagen för att kunna rekommendera dem. En assistansförmedling träffar alltid personligen ägaren i bolaget som de vill inleda ett samarbete med. De undersöker hur assistansbolaget jobbar, vad som driver dem och hur länge de funnits till. Assistansförmedlingen ber alltid om flera referenser. Ett vanligt krav kan vara att man vill ha en lista på minst femton brukare som man sedan ringer upp och intervjuar. Givetvis undersöker assistansförmedlingen alltid företagens ekonomi och hur stor vinst de tar ut.

Vad kan en assistansförmedling hjälpa till med?

En assistansförmedling kan hjälpa till med väldigt många olika saker. De ger juridisk rådgivning kostnadsfritt och de kontrollerar att alla personliga assistenter hos alla samarbetspartners har kollektivavtal. De hjälper dig som brukare att gå igenom vilka villkor assistansförmedlingen erbjuder sin personal. Det handlar om vilken lönenivå man ligger på och om ob-ersättning betalas ut. Målet för en assistansförmedling är att hitta assistansbolag med låg omsättning på personal och som har personal som trivs. Det innebär större trygghet för brukaren att slippa byta personliga assistenter hela tiden. En assistansförmedling kan också hjälpa dig som vill byta bolag. Då sköter assistansförmedlingen all kontakt med assistansbolaget och du slipper göra jobbet.

Vilka råd kan jag få av en assistansförmedling?

Förutom gratis juridisk rådgivning så kan du också få råd och rekommendationer om allting som rör personlig assistans. En fråga som många ställer sig är om det är bäst att använda privat eller kommunal assistans. Privat och kommunal personlig assistans fungerar lite olika, på gott och ont. Om du väljer en personlig assistent via din kommun så kan det ibland vara svårt att påverka vem du vill ha som personlig assistent hemma hos dig. Många privata bolag är mer flexibla på den punkten och låter brukaren ha med ett ord i spelet. Ibland kan dock kommunen erbjuda mer fortbildning och kvalitetssäkring jämfört med ett privat bolag. En assistansförmedling utgår alltid från det enskilda fallet och rekommenderar vad som passar just din personliga situation bäst. Här finns en assistansförmedling med bra information om tjänsten.

Terrängcyklar i fokus

Terrängcyklar i fokus

Det finns flera olika sorters tävlingsgrenar inom cykling och flera av dessa är också uppskattade fritidsaktiviteter. Att cykla är för många en självklar del av tillvaron och för andra en aktivitet man ägnar sig åt som hobby. När det kommer till att cykla i tuffa miljöer och i terräng, har man en rad olika cykelgenre att välja bland. Det är inte ovanligt att man kallas samtliga dessa för ”mountainbike” även om det finns otaliga skillnader.

Cykel för valt ändamål

Om man tycker om att åka bekvämt med bra fjädring och på en cykel som klarar det mesta, är Freeride någonting värt att testa! Det rör sig om utpräglade terrängcyklar som är byggda för att klara allt ifrån gropar till drops. Cyklarna är vanligtvis ganska tunga, omkring 15-30 kg, och är utrustade med ordentlig fjädring. Det finns tävlingar som bygger på användning av dessa cyklar, medan andra har dessa enkomst för att de är underbara att cykla.

XC (cross country) cyklar är till skillnad från tidigare nämnda cyklar relativt lätta. De är till för att kunna manövreras i terräng och passa både uppför och nedför. Inom cross country finns det ofta en rad utmaningar i fråga om bandragning, men det förekommer i regel inte några drops. Dessa cyklar har betydligt mindre fjädring och kan påminna en hel del om vad de flesta ser framför sig när de talar om mountainbike.

Köpa mountainbike

Den som vill köpa mountainbike på nätet kan välja bland en hel del olika stilar, material, funktioner och design. Utbudet är enormt och efterfrågan gör att det hela tiden kommer in nytt. Att välja mountainbike kan för många endast handla om utseende så länge cykeln är tillräckligt bra. Att cykla i terräng är en bra träningsform och även de enklare varianterna fungerar utmärkt i detta syfte. Värt att betänka är att man ofta utsätter sig för situationer man inte möter om man cyklar i stan. En bra hjälm och övriga skydd kan därför vara att rekommendera när man skaffar mountainbike. Tänk också på att välja en ram som är i rätt storlek och titta inte enbart på hjulen.

Att göra ett hemmatest för klamydia

Klamydia är en mycket vanlig sjukdom i Sverige. Varje år är det ungefär 40 000 personer som drabbas av den. Därtill är det många som drabbas utan att veta om det, så mörkertalet är säkerligen ansenligt. Eftersom att klamydia ofta är asymtomatiskt (främst hos kvinnor) är det många som inte upptäcker det förrän många veckor, månader eller år efter smittotillfället. Det visar sig helt enkelt inte för alla. 

Klamydia är förhållandevis – med betoning på förhållandevis – ofarligt, men om den lämnas obehandlad kan den leda till bland annat infertilitet hos såväl män som kvinnor. Ett enkelt hemmatest gör att du slipper ägna energi åt att oroa dig, om du känner dig osäker. Ett klamydiatest online är säkert och det tar normalt inte mer än någon vecka innan man får svar. 

Samma testmetoder som hos vårdcentralen

En del skulle argumentera för att hemmatester överlag inte är särskilt säkra, och att ett klamydiatest online inte därför heller är likvärdigt testerna som gör hos vårdcentralen. Sanningen är dock att det ofta är exakt samma testmetoder som används. Se till att du beställer testet från en seriös aktör för att vara på den säkra sidan. Kolla omdömen, recensioner och annat som tidigare kunder eller besökare har sagt om sidan du tänker beställa ifrån, om du inte beställer direkt från ditt län det vill säga.

Viktigt att testa sig

Om du har haft oskyddat samlag är det viktigt att vara på den säkra sidan. Det här gäller kanske klamydia särskilt mycket, eftersom det är lätt att bära på smittan utan att veta om det. En del känner av symptom, men det är långt ifrån alla som gör det. Ett hemmatest är ett enkelt sätt att förvissa sig om sin situation. Är du osäker är det skönt att få veta hur det faktiskt ligger till, så att du slipper gå runt och fundera på det. 

Enligt Smittskyddslagen ska man testa sig om man misstänker att man bär på smittan. Om ens klamydiatest sedan visar att man är smittad, är man skyldig att genomgå en behandling. Under många år har en ökad förekomst av sjukdomen i Sverige kunnat noteras – på senare år har trenden dock vänt. Kanske är hemmatester och klamydiatester online en bidragande anledning till de sjunkande siffrorna?

Effektiv fettförbränning

Effektiv fettförbränning

Träningsintresset är stort inte bara i Sverige utan runt om i världen. I och med detta har bantningspiller blivit efterfrågade. Det finns i nuläget en hel del olika sorters bantningspiller för den som känner ett behov av att minska i vikt. Några av dessa handlar om att minska kroppens tendens att lagra in fett och andra ökar mättnadskänslor. Oavsett vilken sorts bantningspiller man använder sig av, är det viktigt att kombinera dessa med bra kost och träning för ett starkt resultat.

Fettfri muskelmassa är en ambition för många och att tala om viktminskning är i viss mån missvisande. Det är sällan endast en fråga om vikt utan om mängden fett som finns lagrat i kroppen. Att träna för att öka muskelvolym och minska fettet är en fråga om rekompositionering eller att omfördela vikt i kroppen. För den som bygger muskler är viktökning ofta en viktig aspekt. Dock inte i form av fettinlagring i muskelvävnaden. Är det en fråga om bantning och att man helt enkelt vill minska i kroppsvolym, finns det en rad sätt att använda sig av. Det handlar i regel om att man skall kontrollera kaloriintaget, men också om att man skall ge kroppen de bästa förutsättningar man kan för att bränna fett.

Kost och motion

Det är inte för inte som allt fler intresserar sig för möjligheten att kunna gå ner i vikt med hjälp av mediciner. Det skulle innebära att man utan större ansträngning skulle kunna tappa de kilon man inte önskar bära på. De tidigare sorters bantningspiller som erbjudits har förbjudits i och med att de innehållit substanser som inte ansetts bra. De som i dagsläget finns att köpa har en annan typ av funktion. Dessa hjälper till i kampen för en vältränad och smal kropp. Samtidigt gör de inte allt jobb. De är istället ett komplement som ytterligare förbättrar effekten av sådant man gör i köket och under träning.

Här finns en del information som kan vara till nytta för den som överväger bantningspiller i sin viktminskningsambition. I kombination med rätt träning och näringsintag kan de bidra till skillnad som finns kvar under en längre tid förutsatt att man ändrat rutiner.

Att starta en firma för marktjänster i Stockholm

Att starta en firma för marktjänster i Stockholm

Det finns många företag som erbjuder marktjänster i Stockholm. För att konkurrera krävs att man kan erbjuda väl utförda tjänster till ett rimligt pris – precis som i vilken bransch som helst. En fördel med att utföra marktjänster i Stockholm är den goda marknaden överlag. Stockholm är Sveriges största stad vilket potentiellt innebär ett stort antal uppdragsgivare om du lyckas bryta igenom den förhållandevis tuffa konkurrensen. 

Större möjligheter att expandera

För en firma som erbjuder marktjänster finns potentiellt stora möjligheter att expandera, precis som nämnt ovan. Det här gäller de allra flesta branscher, då Stockholm har många invånare, är tätbefolkat och har ett händelserikt affärsklimat rent generellt. För den som väl lyckas få in en fot kan möjligheterna att expandera företaget vara stora. Men det är givetvis inget som bör tas för givet. 

Stark byggkonjunktur

I Stockholm har byggkonjunkturen varit mycket stark på senare år, vilket naturligtvis ger en del ringar på vattnet. Även firmor som erbjuder marktjänster i Stockholm kan beröras av detta. Inte bara för att det kommer nya byggnader, utan även för att till exempel vägar behövs göras om när ett nytt bostadsområde skall anläggas. 

Stockholm stad erbjuder utbildning

I Stockholm har kommunen gett en kommersiell aktör förtroendet att utbilda i markarbeten. Det här är en utbildning som bör genomföras – inte bara av dig som ska starta firman – utan även framtida anställda (eller åtminstone ett antal av dem). Utbildningen är lätt att boka och finns att gå under många olika datum. Kursen tar bara en dag, varefter man genomför ett skriftligt prov för att visa att kunskaperna som delgetts är tillskansade. 

Hjälp från kommunen

Precis som andra kommuner arbetar kommunen aktivt med att stödja det lokala näringslivet. I kommunen finns några av Sveriges absolut största företag, men hjälpen är såklart fokuserad till de lite mindre företagarna. Målet är att är att Stockholm ska vara Europas främsta företagsregion, och enligt många är staden redan på god väg. För dig som ska starta en firma för marktjänster finns det alltså knappast många städer som är bättre än huvudstaden. 

Företagspresenter – vad gäller egentligen?

Företagspresenter – vad gäller egentligen?

Ska du ge bort julgodis, en minnesgåva eller någon annan present? En företagspresent är ofta ett uppskattat inslag, oavsett om så sker inom företaget, mellan företag eller till externa aktörer man har ett nära samarbete med. Som med allt annat man gör inom ett företag omfattas det här dock av särskilda regler. Reglerna säger olika, beroende på vilken typ av gåva det är.

Så ser skatterna ut

Som ovan nämnt skiljer sig reglerna ganska mycket åt, beroende på högtiden och vad det är man ger. Skattefria gåvor kan ges, men värdet får inte vara för högt.

  • Julgåvor. Ska du ge bort julgodis i företagspresent (eller någon annan julgåva) är det skattefritt, såvida inte värdet överstiger 450 kronor inklusive moms. Du som köper julgodis behöver nog knappast tänka på skatter – om du inte ska ge bort alltför mycket förstås.
  • Jubileumsgåvor. Skatteverket betraktar jubileumsgåvor som presenter till anställda när företaget firar 25-, 50-, 75- eller hundraårsjubileum. Vid sådana tillfällen får värdet av gåvan inte vara högra än 1 350 kronor inklusive moms.
  • Minnesgåvor. Den som ska ge en minnesgåva kan spendera lite mer, fortfarande utan att behöva skatta på det. Minnesgåvor är företagspresenter som ges till en anställd vid särskilda tillfällen. Det kan till exempel vara att den anställda fyller jämnt, har varit anställd en längre tid (gäller 20 år eller mer) eller när anställningen avslutas. För den här sortens gåvor får värdet inte överstiga 15 000 kronor om det ska vara skattefritt. Inte heller får det ges flera gånger, utöver när anställningen avslutas.
  • Övriga gåvor. Utöver dessa typer av gåvor, kan ”övriga” gåvor ges. Om inte gåvan passar in i någon av övriga kategorier, passar den in här. Dessa typer av presenter är skattepliktiga för den som är anställd.

Gäller ej pengar

Skattefriheten gäller inte när pengar ges bort. Inte heller gäller det om det är en check, postväxel eller presentkort (om det kan bytas mot pengar) som ges bort. Du som ska ge bort företagspresenter gör rätt i att se över reglerna så att du kan planera inköpen ordentligt. På så vis kan du utnyttja skattefriheten och vem blir inte glad av godsaker till julen.

Funderar du på en hårtransplantation?

Idén om att göra en hårtransplantation har slagit rot hos fler och fler svenskar. Det är lockande att man med ett relativt enkelt kirurgiskt ingrepp kan få tillbaka sitt hår och känna sig yngre och fräschare. Det är ett tidskrävande och relativt kostsamt ingrepp vilket innebär att man måste vara helt säker innan man bestämmer sig för att göra en hårtransplantation, men redan inom ett par månader kommer du börja se resultat. Ditt eget hå växer nu igen på skallen och du slipper kommentarer från vänner och kollegor. Det finns andra metoder att använda sig av, men hårtransplantation är den mest effektiva.

 Håravfall – en naturlig process

Att du tappar håret med åldern är inte mer än en naturlig process. Mängden och hur tidigt beror dock oftast på ärftliga egenskaper, och det kan vara väldigt orättvist. Vissa män börjar tappa hår innan de fyllt 20, medan andra har kvar sin tjocka, stiliga frisyr tills de fyller 80 år. En annan faktor kan vara stress som kan få dig att tappa hår i förtid. Det finns mängder med sätt att behandla detta, men det mest effektiva och eftertraktade på marknaden nu är hårtransplantationer. Resultatet blir snyggt och naturligt och det är garanterat att det fungerar.

Konsten att hitta rätt klinik

När du väl har bestämt dig för att du vill genomföra en hårtransplantation gäller det att hitta rätt ställe att göra det på. Det finns många och billiga ställen utomlands, men kvalitén är inte densamma och inte heller din egna säkerhet. Det är bekvämt att göra det nära hemmet och mycket tryggare kontrollerat. Det svenska utbudet av hårtransplantationer har växt de senaste åren men klinikerna finns främst i Stockholmsområdet och i de allra största städerna i Sverige. Det är viktigt att du som kund går dit och besöker kliniken och bekräftar att du känner dig i trygga och professionella händer.

Ha realistiska förväntningar på din hårtransplantation

Det är viktigt att inte tänka i skyhöga banor av vad en hårtransplantation kommer att leda till. Beroende på hur omfattande du gör den kommer håret bli olika tjockt, ju mer du betalar för desto bättre. Det är dock svårt att få tillbaka den frisyr och kvalité du hade undertonåren då hela kroppen åldras och så även hårsäckarna. Det är också tveksamt om en sådan omfattande hårtransplantation hade varit smickrande, de är få som ser ut så i fyrtioårsåldern.

CDON – Nordens största varuhus

CDON är en hemsida på nätet där du kan hitta allt möjligt som du kan tänkas behöva. På CDON kan du enkelt och smidigt beställa hem produkter för dig oavsett vad du behöver i ditt liv. Det finns mängder med eliktronikprylar och även massor med inredningsartiklar för ditt hem. CDON är Nordens största varuhus på nätet och de har inte specialiserat sig på något speciellt. Här hittar du allt för alla delar av ditt liv. Med låga priser och bra system för leverans kan du men en beställning handla det som du hade behövt gå till flera olika butiker för att hitta, du kan dessutom få återbäring på dina inköp hos CDON via Cashbacker. Bra pris och pengar tillbaka, kan det bli bättre?

Underhållning från CDON

På CDON finns det mängder med olika typer av produkter för underhållning. CDON säljer musik och film som passar för alla åldrar och alla typer av människor. Filmerna är de allra nyaste och fungerar både till DVD och Blueray. Om du föredrar att läsa kan du på CDON beställa hem de mest populära och uppskattade böckerna. Du kan välja om du vill ha böcker i pocketformat eller inbundna. Slutligen finns det alla typer av spel du kan tänkas vilja ha. Det finns brädspel såväl som datorspel och konsoller likaså.

Hitta din heminredning

Vad gäller utbudet för hem, inredning och trädgård är CDON mycket stora. På CDON kan du köpa vitvaror till ditt kök av hög kvalité och till ett mycket bra pris. CDON vill göra det så smidigt som möjligt för dig att handla och har därför samlat allt för hem och inredning på ett ställe. Här kan du även hitta alla produkter och redskap som du behöver för din trädgård eller mat till ditt husdjur. På CDON finns det även att hitta kläder och sportprodukter. Om du letar efter ett sortiment gällande skönhet finns även det på CDON. Du kan här handla maskars och olika krämer. 

Bredd inom elektronik

Det CDON är kanske allra mest kända för är elektronikprodukter. Här finns ett brett sortiment av telefoner från många olika märken och prisklasser. Du hittar de allra nyaste modellerna här till ett bra pris och du kan köpa datorer och surfplattor också. CDON ger dig möjlighet att handla de billigaste apparaterna för ljud, bild och film. Det finns alltså många olika kameror och tillbehör till kamerorna. Det finns dessutom högtalare och hörlurar för att ge dig den allra bästa ljudupplevelsen.

Behöver jag ge HLR efter kurs i hjärt-lungräddning?

Det är ett vanligt missförstånd att du enligt lag är tvungen att utföra hjärt-lungräddning i en nödsituation om du har gått en HLR-kurs. Det stämmer dock inte, men det är däremot förväntat att du hjälper till i en sådan situation – det är ju trots allt därför du har gått en kurs i HLR. Det kan dock vara bra att klargöra att du inte är tvungen att utföra hjärt-lungräddning enligt rådande lagstiftning. Läkare, sjuksköterskor, ambulanspersonal och annan sjukvårdspersonal kan dock behöva göra detta, särskilt om de befinner sig i tjänst.

Ingen lag på hjärt-lungräddning efter HLR-kurs

Alla som har gått en HLR-kurs förväntar sig förmodligen att vid något tillfälle i livet kunna agera hjälte och rädda livet på en nödställd medmänniska, även om det inte är ett lagstadgat tvång att göra detta. Tyvärr är det inte alltid möjligt att ge hjärt-lungräddning vid behov. Föreställ dig till exempel att du står framför en olycksplats på motorvägen och ser en person som befinner sig i fara. Du vet att personen i fråga behöver hjärt-lungräddning, men du kan inte flytta honom eller henne, och att utföra HLR mitt på en trafikerad väg kan försätta dig i en väldigt farlig situation. Det är förstås upp till dig om du är villig att ta denna risk, men saken är den att du själv måste fatta ett beslut – det finns ingen lag som tvingar dig. Om du ställs inför en situation liknande denna kan det vara bättre att ringa 112 och vänta tills räddningsfordon anländer till platsen.

Efter att ha gått en HLR-kurs har du denna livräddande kunskap, vet hur du ska använda den och vill förmodligen rädda liv. Men i en nödsituation behöver du sätta dig själv framför andra, särskilt i en potentiellt farlig sådan. Det kan till exempel röra sig om ett brinnande hus eller en ännu värre situation än så. Det går inte att på förhand veta vilka situationer du kommer ställas inför, och farliga situationer förekommer, men dessa är sällan skäl nog för dig att riskera ditt eget liv. Som alltid är det upp till dig, men ingen kommer tvinga dig att göra detta.

Fortsätt att läs mer om kurser på hlr-kurs.nu.

« Äldre inlägg