Något för de flesta

Bloggen om vardag och nöje

Dessa frågor kan en tarotlinje besvara

Dessa frågor kan en tarotlinje besvara

När du har presenterat dig för tarotläsaren på en tarotlinje och ställt din frågar blandar tarotläsaren sin lek med tarotkort. Under tiden då tarotläsaren gör sin tarotläggning bör varken tarotläsaren eller du själv prata. Det är inte ett vanligt samtal med din granne eller arbetskamrat utan ett andligt ögonblick. Du bör inte påskynda tarotläggningen genom att jäkta din tarotläsare.

I de allra flesta fall får tarotläsaren ett svar på den fråga du har ställt. I andra fall kan svaret ha att göra med någonting som du har tänkt på men inte frågat, eller kanske inte ännu känner till. Du kan med fördel föra anteckningar eftersom det som först framstår som rent nonsens eller icke relevant information ofta kan visa sig vara värdefull information. Du får ett svar på någonting som du känner att du behöver veta.

Det kan ta tid för tarotläsaren på en tarotlinje att analysera och tolka korten, särskilt vid större tarotläggningar. Du bör förvänta dig att detta tar cirka 5 till 10 minuter. Om fler kort behöver läggas till för att klargöra innebörden av ett annat kort i den ursprungliga tarotläggningen tar det av naturliga skäl ytterligare tid.

Detta kan en tarotlinje inte hjälpa dig med

En tarotläsare på en tarotlinje kan genom en tarotläsning inte ge dig exakta datum eller klockslag. Du kan till exempel inte få veta att en viss person kommer ringa dig på torsdag. Det handlar inte om att spå framtiden så du bör inte fråga om nästa veckas vinnande lottorad eller liknande. En tarotlinje är inte heller rätt plats att vända sig till för att få medicinsk eller juridisk rådgivning, eller för att få veta resultatet av medicinska eller juridiska processer. För dessa ändamål bör du kontakta en medicinsk respektive juridisk expert.

Om tarotläsaren skulle kunna se in i framtiden och få veta den vinnande lottoraden, skulle han eller hon förmodligen själv spela på dessa nummer istället för att arbeta på en tarotlinje. De personer som ägnar sig åt tarotläsning bryr sig väldigt mycket om människor. De vill hjälpa dig att leva det bästa möjliga livet. De tar sin tarotläsning på allvar och förbereder sig för att konsultera dig via tarotlinjen.

Reka bra fotomiljöer innan bröllopet

Ska du vara fotograf på ett bröllop? Att syssla med bröllopsfoto kan vara lite speciellt. Det gäller att fånga det naturliga och den rådande stämningen på platsen och göra det i goda miljöer. Många gånger har brudparet ingen, eller mycket liten erfarenhet av att stå framför kameran. Någon som är bra på bröllopsfoto har då förmågan att få dem att känna sig bekväma och slappna av. Det är bara när de slappnar av, som det naturliga kan fångas och förevigas på bild.

En viktig del av bra bröllopsfoto är att hitta rätt miljöer. Inte minst gäller det att ta hänsyn till vädret. Man får helt enkelt räkna med att det inte kommer att vara ideala förhållanden, och att fotograferingen inte direkt kan skjutas upp några längre stunder. Således handlar det om att gardera sig.

Tidpunkt för bröllopsfoto

Hur god en miljö är för bröllopsfoto hänger mycket på ljuset, och således även tidpunkten på dagen. Optimalt är om du kan åka till platsen en dag innan för att reka fotomiljöer vid samma tid som fotograferingen sedan ska ske. Ett tips är att försöka få brudparet att fotograferas lite senare på dagen. Det underlättar i och med att ljuset blir mjukare, vilket i sig är en fördelaktig – men visserligen inte nödvändig – förutsättning för bröllopsfoto.

Regn

När du är ute och rekar, titta då på platser som skyddar mot regnet. Vid ett spöregn blir det helt enkelt svårt att ta bra bilder under bar himmel. Framförallt lär brudparet inte vara så pigga på att posera på en öppen äng, till exempel, då frisyrer och kläder bli förstörda. Förslagsvis tittar på något valv eller rekar en fin inomhusmiljö. Om det däremot bara är mulet, utan något regn, finns chans till riktigt bra bilder. Milt gråa bakgrunder lyfter fram motivet, det vill säga brudparet i det här fallet, på ett vackert sätt.

Stark sol

Sker fotograferingen mitt på dagen? Risken finns att den i sådana fall kommer äga rum i starkt solljus. Titta på skuggigare platser, med lite jämnare ljus, på förhand. Undvik dock kraftiga skuggor som slår i ansiktet, utan se till att det blir just jämnt.

Vegansk smörgåstårta

Personer som äter vegansk mat har fått ett betydligt större utbud att välja på idag mot för bara fem år sedan. Efterfrågan har blivit större vilket även innebär att utbudet hos både matvarubutiker och restauranger har ökat kraftigt inom vegansk mat. Vill du ha en vegansk smörgåstårta? Det är lätt att hitta.

Hör med en lokal matvarubutik

Nästan alla större matvarukedjor erbjuder färdiga smörgåstårtor med en rad olika teman och ingredienser. Flera av dessa har även vegansk smörgåstårta i sitt utbud. Det gäller kanske inte de mindre butikerna men de som kan klassas som ”stormarknader” har mycket ofta smörgåstårtor i sitt utbud.

Fördel – Priset brukar vara den tydligaste fördelen med att köpa smörgåstårtor hos matvarubutiker. Nackdel – Flexibiliteten brukar inte vara stor. De har färdiga tårtor att väja mellan och något annat är inte lätt att beställa. Dessutom är det inte säkert de kan erbjuda utkörning av tårtorna.

Kontakta vegetarisk eller vegansk restauranger

Många restauranger kan även leverera smörgåstårtor. Vänder man sig till en restaurang som enbart säljer vegetarisk eller vegansk mat kan man nästan med säkerhet veta att man får en smörgåstårta med hög kvalité. Detta eftersom dessa kockar konstant jobbar med dessa råvaror och vet hur de ska kombineras.

Fördel – Tårtorna byggs efter beställning och kan därmed anpassas helt efter vad man efterfrågar. De restauranger som erbjuder catering eller utkörning kan även köra ut tårtorna till festen direkt. Det finns därmed även möjlighet att köpa till cateringservice med allt från utkörning av tårtorna till att de även serverar eller tar hand om porslinet. Nackdel – Kan bli något dyrare än om de köps i matvarubutik.

Hör med cateringföretag – för en flexibel lösning

Som nämnts ovan skapar catering den mest flexibla lösningen. Om man önskar få utkörning, servering eller annan service väger cateringföretagen tungt. Detta i likhet med de restauranger som erbjuder catering.

Här finns alla upptänkliga smörgåstårtor för både vardag och fest.

Fördel – Företag som enbart erbjuder catering vet att flexibilitet är A och O. Du kan få smörgåstårtan utkörd i stort sett när som helst på dygnet och bakad helt efter egna åsikter. Önskar du servering eller annan service går detta även att beställa. Nackdel – Smakar det så kostar det. Catering är dyrare än att hämta smörgåstårtan hos dem och själv ta hand om transport och servering.

Företagslarm bör ha en trådbunden förbindelse

Har man ett företagslarm som inte är trådbundet, finns risken att en tjuv kan slå ut signalen med en störsändare. Att ha trådlösa förbindelser är, av naturliga skäl, enkelt. Det är enklare att installera och praktiskt när det väl fungerar. Samtidigt är det känsliga punkter. En tjuv med en störsändare kan slå ut de olika förbindelserna om de är trådlösa. Inte bara mellan larm och larmcentral, utan även mellan larm och detektorer.

Det brukar rådas att ha både och. Dels en trådlös förbindelse som tjuven skulle kunna slå ut, men också en trådbunden som installeras med till exempel koppar- eller fibertråd. På så vis säkrar man sig, och kan känna sig lite tryggare på exempelvis semestern. Trådlös är det vanligaste, men det kan alltså löna sig att skaffa en med tråd också.

Enkelt för tjuvar att få tag på

En störsändare är inte särskilt svårt att få tag på, om tjuven så vill.Det kan enkelt köpas på nätet, för en relativt billig penning. Många är effektiva och slår snabbt ut de trådlösa signaler som företagslarm ofta använder sig av. Det behöver inte kosta mer än ungefär 200 kronor om man köper dem direkt från Kina, online.

Visst, att inneha störsändare är olagligt, men trots det finns det tjuvar som kan få tag på dem utan några större svårigheter. Så är även försäljning, och det här gäller inte bara i Sverige, utan även i USA och större delen av Europa. Den som lägger ned tusenlappar på en störsändare kan få en produkt som har en räckvidd på över 100 meter. De mindre, billigare varianterna, har en kortare räckvidd men kan i vissa fall räcka för att ett företagslarm ska göras verkningslöst.

Åtgärder kan vidtas

Även om man inte har en extra förbindelse som är trådbunden, finns det vissa saker man kan göra. Till exempel kan kontrollmeddelanden skickas mellan centralenhet och rörelsedetektorer regelbundet. Om de då skulle tappa kontakten med varandra, kan ett så kallat sabotagelarm skickas ut.

En annan åtgärd som kan göras är att ha ett tjutande larm utan trådförbindelse – men att samtidigt ha ett tyst trådbundet larm som är kopplat till larmcentral. Tjuven kan då luras att tro att larmet är utslaget, medan signalen skickas till central.

Bättre inomhusluft

Det finns en rad justeringar man kan göra för att luften inomhus skall bli bättre. För många är dammpartiklar ett gissel som man inte kan hantera på ett bra sätt. Följderna kan många gånger vara allt ifrån irritation i ögon och luftvägar, till allergi. Genom att använda centraldammsugare har man på vissa platser kunnat hantera en hel del av problemen. I och med att damm och skräp inte passerar ut i den luft man andas kan känsliga uppleva betydligt större välmående. Att hantera inomhusluften på ett bra sätt är viktigt ur en rad olika hänseenden. Det är inte för inte som företag väljer att investera i centraldammsugare i allt större utsträckning än tidigare.

Centraldammsugare i hemmet

Att centralsammsugare endast skall vara till för kommersiella fastigheter och kontor är sedan länge en förlegad uppfattning. Bland de som idag köper in centraldammsugare kan man se en hel del privatpersoner. Fördelarna är många för den som utför städningen och resultaten kommer alla till del. Först och främst kan man enklare hålla rent och snyggt i bostaden. Detta är ett plus för de allra flesta! Samtidigt blir det möjligt att sköta städningen när som helst på dygnet. I och med att motorn till en centraldammsugare, tillsammans med uppsamlingspåse för skräp, finns i ett annat rum kan man minimera oljud.

När man köper centraldammsugare finns det några olika alternativ att ta ställning till. Dels vad man har för behov för att utrustningen skall bli rätt dimensionerad. En allt för liten centraldammsugare kan tappa en hel del av sin sugkraft. Inte minst om man dammsuger på flera håll i fastigheten simultant. Det finns en ny teknik för att minimera energianvändningen och underlätta för mer effektiv användning av maskinerna. Detta är dock inte någonting som brukar användas av privathushåll där man sällan dammsuger på mer än en plats i sänder.

Någonting annat man kan ta ställning till är vad för tillbehör som krävs för att man skall få ut mesta möjliga av sin investering. För många är inköpet av centraldammsugare någonting som har en stor inverkan på hur vardagsuppgifter känns att utföra. Genom att ha bra och nya redskap för att hantera smuts och damm i hemmet kan innebära att man får bättre resultat och mindre stök i övrigt. En dammsugarslang kan monteras på en slangvinda för att göra det hela smidigare när det är tid för städning.

Så rengör du tygskor från Ecco

Så rengör du tygskor från Ecco

Ecco har ett välsorterat utbud av skor, varav många är tillverkade till största delen av textil. Precis som läderskor, eller skor av andra material, kan de behöva underhåll och rengöring vid jämna mellanrum. På så vis gör man inte bara att de ser fräscha ut, utan man säkerställer också att de får ett så långt liv som möjligt. 

Men hur gör man egentligen rent sina Ecco skor? Ecco själva har publicerat en guide där de går igenom stegen. 

Så gör du

  1. Ta bort fläckar och smuts. Inled reningsprocessen med att använda en trasa (eller skoborste) i kombination med ljummet vatten eller Eccos egna rengöringsmedel. Gör cirkulära rörelser med borsten eller trasan för att ta bort den värsta smutsen.
  2. Torka. Med hjälp av en liten bomullstrasa, som du placerar inne i skon, tar du bort fukt. Byt trasan efter en timme och låt sedan stå och torka.
  3. Förebygg. Det sista steget i processen är av en förebyggande natur. Använd en skospray (säljs av Ecco själva, men även av andra tillverkare) som gör skon mer tålig mot vatten och väta. Skon blir inte bara mer resistent mot vatten – utan även mot smuts och fläckar. Det går bra att applicera två lager. Låt sedan torka. 

Övriga råd för att hålla skorna i gott skick

  • Lufta dem. Ett par välanvända skor bör låta luftas med jämna mellanrum. Efter ett antal långa promenader har skorna sannolikt absorberat en hel del fukt. Efter att ha gått mycket bör sulorna tas ut, så de att torkar snabbt och inte är fuktiga under längre perioder.
  • Torkning. Som regel tål inte skor särskilt höga temperaturer, från Ecco eller från annan tillverkare. När du torkar dem – låt så inte ske i alltför varma utrymmen. Torkskåp, om de är inställda på låga temperaturer, kan fungera bra. Undvik dock temperaturer över 35 – 40 grader, för att vara på den säkra sidan. Det här gäller särskilt tygskor, eftersom de kan krympa något när det blir för varmt.
  • Förvaring. Skorna bör förvaras i ett torrt, svalt och välventilerat utrymme. Är de våta bör de inte förvaras i fuktiga utrymmen eller i bilen. Risken finns då att de missfärgas eller att de drabbas av mögel. 

Vattenlarm – upptäck vattenläckan innan det är för sent

Vattenlarm – upptäck vattenläckan innan det är för sent

Vattenskador är förrädiska och har ofta pågått under lång tid när de upptäcks. Ett vattenlarm varnar dig i ett tidigt skede och gör att du kan undvika tidskrävande och dyra renoveringar i din bostad. Tvättmaskin, diskmaskin och golvvärmecentral är några exempel på riskområden.

Vattenskadan – en bostadsägares mardröm

Vattenläckor är en av de vanligaste skadorna i hemmet och skulle det hända dig är det oftast ingen rolig historia. Varje år inträffar omkring 100 000 vattenskador i Sverige. En renovering efter en vattenskada blir ofta kostsam och i värsta fall kan du och din familj behöva flytta ut under tiden. Om du bor i ett flerfamiljshus kan även vattenskadan drabba andra lägenheter än din. Men de goda nyheterna är att ett vattenläckage oftast har pågått under en längre tid och kunde därför ha stoppats i ett tidigt skede. Ett vattenlarm hjälper dig att upptäcka läckan innan den hunnit göra stor skada.

Var ska jag installera ett vattenlarm?

Diskmaskinen är en vanlig orsak till en vattenläcka. Här bör du montera vattenlarmet i diskbänksskåpet, och givarna som registrerar en eventuell läcka ska sitta intill avloppsröret och vattenrören. Larmet kommet att avge en hög signal om givarna kommer i kontakt med vatten. Ibland kan kondens avlösa vattenlarmet och då får du flytta givaren längre ifrån det som orsakar kondensen. Om du har väldigt mycket kondens bör du isolera kallvattenrören. Andra områden där du kan överväga att montera ett vattenlarm är intill golvvärmecentralen, tvättmaskinen, kylskåpet eller i källarutrymmen. Vattenledningar är ofta placerade dolt, till exempel i väggar och golv. Detta gör att en vattenläcka ofta inte upptäcks förrän den är synlig för blotta ögat. Med ett vattenlarm kan du upptäcka läckan i ett tidigt skede. Utrymmen där du inte spenderar så mycket tid, till exempel vid varmvattenberedaren i källaren är också utsatta. Det finns vattenlarm av många olika modeller: trådlösa, kompakta och sådana som larmar dig även fast du inte är hemma. Det finns även modeller med läckagebrytare som kan stänga av vattnet automatiskt, till exempel i sommarstugan, om en skada skulle ske när du inte är där. Har du vattenlarm genom ett säkerhetsföretag kan du vara säker på att det hanteras vid behov.

Säkerhetsdörrar klass 4

När man skall köpa säkerhetsdörr eller sondera terrängen för att se vad det finns för alternativ, kommer man snart fram till att det skett en del genom åren. De tidigare klassningar som använts har ersatts av Europeisk standard. Detta för att man enklare skall kunna jämföra säkerhetsdörrar och veta vad man kan förvänta sig. Utan att gå in på djupet av allt som ligger till grund för de olika klasserna, kan man titta på vad för skillnad de har i praktiken. Dörrens konstruktion, dörrblad och hur många låskolvar som används är exempel på faktorer som gör att de högre klassernas dörrar står emot inbrott bättre. För gemene man säger dessa fackområden inte så mycket, varför vi valt en annan ingång.

Säkerhetsklass 4 eller 3

För att uttrycka sig i tämligen generella termer, kan man säga att säkerhetsklass 1-3 går ut på att stoppa tjuvar som tar tillfället när det kommer. Spontana inbrott handlar ofta om att tjuven ser värdesaker genom fönstret eller tror att det finns någonting av värde. Denne har sällan med sig några större verktyg utan endast sådant som enkelt kan få plats på kroppen. Det är därför bland annat fråga om rörtänger, kofot, skruvmejslar och borrar. Vi känner till att dessa bovan sällan vill ta tid på sig eller dra till sig nyfikna grannar.

För ytterligare skydd är säkerhetsdörrar säkerhetsklass 4 att föredra. Den största skillnaden mellan klasser är från 3 till 4. När man går över till säkerhetsdörrar säkerhetsklass 4 har man ett skydd som även skall kunna förhindra inbrott av en annan sort. Här är utgångspunkten att tjuven har mer tid, fler verktyg och bättre kunskap om hur man tar sig in. För att forcera en sådan dörr krävs gott om tid och mycket oljud! Även om man har redskap i form av borr, yxa, bultsax, mejslar, släggor osv. är det oerhört svårt att ta sig in. Under tiden det tar för tjuven att arbete vid dörren hinner väktare och polis utan problem fram.

Det finns naturligtvis också värre alternativ än just säkerhetsdörrar säkerhetsklass 4, men dessa används inte vanligtvis av privatpersoner. Det handlar då om dörrar som skall hantera extrem belastning.

Varför assistansförmedling?

Om du är i processen att söka personlig assistans eller har fått assistans beviljad av kommunen eller försäkringskassan så har du säkert en rad funderingar och frågor. En av de första saker man brukar fundera på är hur man ska hitta en personlig assistent. Det är här en assistansförmedling kommer in i bilden. En assistansförmedling kan hjälpa till med en rad olika saker inom assistans. De kan ge dig råd och information om hur det fungerar att få assistans. Vill du veta mer om hur det olika alternativen kring assistans ser ut så kan du också vända dig till en assistansförmedling.

Vad gör en assistansförmedling?

Man kan beställa personlig assistans både från kommunen, ett privat företag eller ett kooperativ. En assistansförmedling kan beskriva de olika alternativen för dig och vilka för- och nackdelar som finns. En assistansförmedling kan också hjälpa dig som vill byta assistansbolag. Av olika anledningar fungerar samarbetet inte alltid mellan brukaren och den personliga assistenten och då har man alltid rätt att säga upp avtalet. En assistansförmedling kan hjälpa dig igenom hela processen.

Vad kostar det att använda en assistansförmedling?

Att använda en assistansförmedlings tjänster är i de flesta fall helt gratis. Du är helt fri att sedan använda de förslag som assistansförmedlingen har tagit fram. Du har egentligen aldrig något att förlora på att använda en assistansförmedling. Tvärtom har de flesta assistansförmedlingar en erfarenhet och kompetens som du kan ha stor nytta av. De flesta assistansförmedlingar är dessutom oberoende företag som samarbetar med många olika assistansbolag, både kommunala och privata och rekommenderar bara de aktörer som tillhandahåller den bästa servicen.

Vad kontrollerar en assistansförmedling?

En assistansförmedling ställer vanligtvis en hel del krav på assistansbolagen för att kunna rekommendera dem. En assistansförmedling träffar alltid personligen ägaren i bolaget som de vill inleda ett samarbete med. De undersöker hur assistansbolaget jobbar, vad som driver dem och hur länge de funnits till. Assistansförmedlingen ber alltid om flera referenser. Ett vanligt krav kan vara att man vill ha en lista på minst femton brukare som man sedan ringer upp och intervjuar. Givetvis undersöker assistansförmedlingen alltid företagens ekonomi och hur stor vinst de tar ut.

Vad kan en assistansförmedling hjälpa till med?

En assistansförmedling kan hjälpa till med väldigt många olika saker. De ger juridisk rådgivning kostnadsfritt och de kontrollerar att alla personliga assistenter hos alla samarbetspartners har kollektivavtal. De hjälper dig som brukare att gå igenom vilka villkor assistansförmedlingen erbjuder sin personal. Det handlar om vilken lönenivå man ligger på och om ob-ersättning betalas ut. Målet för en assistansförmedling är att hitta assistansbolag med låg omsättning på personal och som har personal som trivs. Det innebär större trygghet för brukaren att slippa byta personliga assistenter hela tiden. En assistansförmedling kan också hjälpa dig som vill byta bolag. Då sköter assistansförmedlingen all kontakt med assistansbolaget och du slipper göra jobbet.

Vilka råd kan jag få av en assistansförmedling?

Förutom gratis juridisk rådgivning så kan du också få råd och rekommendationer om allting som rör personlig assistans. En fråga som många ställer sig är om det är bäst att använda privat eller kommunal assistans. Privat och kommunal personlig assistans fungerar lite olika, på gott och ont. Om du väljer en personlig assistent via din kommun så kan det ibland vara svårt att påverka vem du vill ha som personlig assistent hemma hos dig. Många privata bolag är mer flexibla på den punkten och låter brukaren ha med ett ord i spelet. Ibland kan dock kommunen erbjuda mer fortbildning och kvalitetssäkring jämfört med ett privat bolag. En assistansförmedling utgår alltid från det enskilda fallet och rekommenderar vad som passar just din personliga situation bäst. Här finns en assistansförmedling med bra information om tjänsten.

Terrängcyklar i fokus

Terrängcyklar i fokus

Det finns flera olika sorters tävlingsgrenar inom cykling och flera av dessa är också uppskattade fritidsaktiviteter. Att cykla är för många en självklar del av tillvaron och för andra en aktivitet man ägnar sig åt som hobby. När det kommer till att cykla i tuffa miljöer och i terräng, har man en rad olika cykelgenre att välja bland. Det är inte ovanligt att man kallas samtliga dessa för ”mountainbike” även om det finns otaliga skillnader.

Cykel för valt ändamål

Om man tycker om att åka bekvämt med bra fjädring och på en cykel som klarar det mesta, är Freeride någonting värt att testa! Det rör sig om utpräglade terrängcyklar som är byggda för att klara allt ifrån gropar till drops. Cyklarna är vanligtvis ganska tunga, omkring 15-30 kg, och är utrustade med ordentlig fjädring. Det finns tävlingar som bygger på användning av dessa cyklar, medan andra har dessa enkomst för att de är underbara att cykla.

XC (cross country) cyklar är till skillnad från tidigare nämnda cyklar relativt lätta. De är till för att kunna manövreras i terräng och passa både uppför och nedför. Inom cross country finns det ofta en rad utmaningar i fråga om bandragning, men det förekommer i regel inte några drops. Dessa cyklar har betydligt mindre fjädring och kan påminna en hel del om vad de flesta ser framför sig när de talar om mountainbike.

Köpa mountainbike

Den som vill köpa mountainbike på nätet kan välja bland en hel del olika stilar, material, funktioner och design. Utbudet är enormt och efterfrågan gör att det hela tiden kommer in nytt. Att välja mountainbike kan för många endast handla om utseende så länge cykeln är tillräckligt bra. Att cykla i terräng är en bra träningsform och även de enklare varianterna fungerar utmärkt i detta syfte. Värt att betänka är att man ofta utsätter sig för situationer man inte möter om man cyklar i stan. En bra hjälm och övriga skydd kan därför vara att rekommendera när man skaffar mountainbike. Tänk också på att välja en ram som är i rätt storlek och titta inte enbart på hjulen.

« Äldre inlägg