Något för de flesta

Bloggen om vardag och nöje

Hårborttagning med laser – fördelar och nackdelar

Hårborttagning med laser – fördelar och nackdelar

För den som lider och besväras av oönskad hårväxt kan hårborttagning med laser vara ett bra alternativ. Att skona huden från slöa rakblad eller varmt vax är en av fördelarna men det finns också några nackdelar att tänka över innan man bestämmer sig för en behandling. Till exempel är det ganska dyrt och man behöver genomföra flera behandlingar för att bli av med allt oönskat hår.

Säkert och långvarigt

Hårborttagning med laser är en säker metod som endast får utföras av certifierade hudterapeuter. Behandlingen leder till att oönskad hårväxt försvinner permanent och man behöver inte utsätta huden för onödiga påfrestningar med rakblad eller vax. Behandlingen är effektiv och ger efter några behandlingar ett område utan hårväxt tack vare laserns egenskaper som förstör hårsäckarna.

Det man ska tänka på är att resultatet kan variera beroende på både hud- och hårtyp. Behandlingen fungerar bättre på ljus hud och kräver troligtvis färre behandlingar. En vanlig uppfattning om hårborttagning just med laser är att det skulle vara smärtsamt men så är inte fallet. Man kan uppleva en stickande känsla under behandlingstiden och en viss rodnad efteråt men det är en relativt smärtfri behandling om man inte är extremt känslig.

Många och dyra behandlingar

Till nackdelarna hör det ganska höga priset tillsammans med att man behöver genomföra ungefär 6–8 behandlingar för att uppnå det resultat man önskar. Antalet tillfällen beror på hur mörka och kraftiga håren är. Det kan även hända att hår börjar växa igen i samband med en graviditet eller andra hormonella påfrestningar och då kan man behöva genomgå flera behandlingar igen. Detta är dock inte särskilt vanligt men det händer vid enstaka fall.

Man bör dessutom vänta åtminstone en månad mellan behandlingarna för att få ett bra resultat, så denna typ av hårborttagning är ingen snabb process. Dessutom bör man undvika att vistas i direkt solljus och man ska inte raka bort eller vaxa hår över huvud taget under minst sex veckor innan behandling.

Tycker man att fördelarna väger över nackdelarna kan hårborttagning med laser vara ett bra alternativ. Besväras man mycket av sin hårväxt kanske det är värt att lägga ner både tid och pengar för att bli av med den och få ett långvarigt resultat, och dessutom slippa använda sig av rakhyvel eller andra metoder som lätt kan skada huden.

 

Vilken Dj passar din fest?

Vilken Dj passar din fest?

Att hyra dj till en fest, ett bröllop eller event är ett säkert sätt att både höja stämningen, bjuda in till dans eller skapa skön bakgrundsmusik. Men tänk till vad behovet är innan du väljer att kontakta och hyra en dj. För det är en extrem stor skillnad mellan de olika tjänsterna.

Först kan du fundera över hur du vill att er dj ska agera? Ska personen bara spela musik utifrån stämning och önskemål och på så vis ha en mer ”dold” roll i rummet? Eller vill du att personen ska interagera med publiken och prata lite mellan låtarna? Det finns även de som mixar musik med musikquiz vilket brukar vara uppskattat på lite lättsammare fester.

Vilken stämning vill du att DJ:n sätter?

Andra frågan är hur mycket effekter du förväntar dig? I grunden mixar en dj musik men vill du även hyra en dj som kan skapa en helhetskänsla med ljus, ljud och bild? Är det en show som ska presenteras med lampor som blinkar i takt, ljuseffekter och till och med videokanon med bilder/video? Eller är det en stillsam musik som bara ska spelas i bakgrunden.

Tredje frågan är hur länge som du vill hyra in hjälpen. Detta återspeglar sig i priset men även hur upplägget kan genomföras. Det kan krävas ett par timmar om man både vill ha bakgrundsmusik, dans, musikquiz m.m. Allt för många snålar på denna punkt och ber en dj bara komma under dansen. Men då tänker man inte på att musik och känsla byggs upp under kvällen även inför kommande dans.

Fjärde frågan är hur mycket du är villig att betala. En känd dj kan ta över 10 000 kr för en helkväll. Men det finns även lokala förmågor som tar betydligt mindre. Visserligen är det skillnad i kvalité men frågan är hur mycket det är värt att få en dj som är riktigt känd eller om det räcker med en som i alla fall håller en medelnivå.

Enklaste är att se över hur kvällen ska läggas upp och sedan kontakta mer än en dj och be om offert. Då kan man snabbt se pris och få förklarat för sig vilka olika tjänster de kan erbjuda.

När bör man söka akuttandvård?

När bör man söka akuttandvård?

Lider du av akuta tandproblem? I sådana fall är akuttandvård ett måste. Olika kliniker tillhandahåller akuttandvård på olika villkor. Tiden det tar att få vård kan variera ganska mycket – vissa skyltar med att de är särskilt snabba, och att de har särskilt goda öppettider.

Men när bör man egentligen söka akut tandvård? I den här texten ger vi några exempel på när det kan vara lägligt.

Olyckor och skador

När du råkat ut för en olycka, och en eller flera tänder har slagits ut till exempel, så bör du söka tandvård snabbt. I värsta fall kan en trasig tand innebära att hela tandnerven blottas. Att man råkar bita av en tand sker också.

Tappade kronor

Den som har tappat en krona, eller om annan fyllning lossnar, så kan det vara läge att söka vård snabbt. Detta särskilt om fyllningen har en skyddande funktion. Om nerven blottas kan det snabbt börja värka och isa.

Tandinflammation

Får man inflammation i en tand, så bör man inte vänta med att söka vård. Om behandling inte sker, så finns en risk för att inflammationen sprider sig till den vävnad som finns strax utanför rotspetsen. Det här kan leda till en jobbig värk och att käkarna svullnar.

Det finns många fler situationer än så när det kan vara aktuellt att söka akuttandvård, men ovan är några av de vanligaste. Ett annat exempel är när visdomständer bryter fram, då flera typer av besvär kan drabba patienten.

Oavsett skäl så är akut tandvård något som man inte bör vänta med att söka. Om man inte vet vad smärtan beror på, så kan det finnas många möjliga tänkbara orsaker. Smärtan kan komma plötsligt, och det är viktigt att ta reda på vad som ligger bakom.

En av anledningarna kan vara ett hål i tanden som är obehandlat. Om tandnerven blivit inflammerad och dör så krävs en rotfyllning (eller att tanden helt plockas bort). Om hålet upptäcks tidigt så kan de lagas med vanliga fyllningar. Det här är en billigare och skonsammare process. Vänta alltså inte med att söka tandvård – och se till att gå på regelbundna kontroller.

Bästa motoroptimering för bensinmotorer

När man talar om motoroptimering är det viss skillnad på bensinmotorer och dieselvarianter. Dessa motorer har i grund och botten stora variationer. Bensinmotorerna vill ha höga varvtal för att kunna prestera optimalt och effekttoppen ligger vanligtvis senare. En diesel har klart häftigare bottenvrid och lämpar sig därför utmärkt som dragbil bland annat. Genom att göra en noggrann motoroptimering kan man påverka hur bilen fungerar och vilka köregenskaper som skall visa sig. Man kan hävda att ingen bil är anpassad för föraren när den kommer till säljaren. Det är först efter tuning som man når den effekt man söker och på det vis man önskar.

Här finns företag vars tjänster inom motoroptimering omtalats för sin effekt.

Turbo och motoroptimering

Det finns många sätt att öka effekten i en bil. De enklare trimningstjänsterna på marknaden fokuserar enbart på högre laddtryck i turbon. Detta kan förvisso innebära att man snabbt får ut betydligt mer effekt ur motorn. Dock är det inte alltid optimalt. Kanske blir det för stor påverkan på ventiler, luftmassemätare, låda och ventiler. Fördelen med att gå till proffs som jobbar med motoroptimering är att de tittar på bilens skick initialt. Därefter kan de optimera trimningen för att den skall fungera i hela drivlinan och utan att riskera någon skada på bilen.

Har man en turbomatad motor kan man ofta få riktigt stor effekt av en motoroptimering. Siffrorna kan i vissa fall kännas blygsamma, men körupplevelsen är någonting helt annat för vissa av de kunder som besöker verkstaden. Att man får snabbare respons vid aktiv körning, bättre bränsleförbrukning, ökad effekt och höre vridmoment är standard!

I Sverige finns det många som erbjuder motoroptimering eller trim på olika sätt. Det är dock inte alla som skräddarsyr allting utifrån kundens körbeteende och önskemål. Det är en av orsakerna till att allt fler väljer att gå till proffs när de vill förbättra sin bil ordentligt. Även om man kan lockas av nya fälgar, dubbla utblås, luftintag eller annan exteriör, är det vid körning man upplever de störa och viktiga effekterna. En motoroptimering bidrar till känslan av en helt ny bil utan att man behöver göra någonting annat! Kör man på etanol eller annat bränsle vars oktantal är högt, kan man ofta få ytterligare effekt ur en redan bra motor.

Dessa frågor kan en tarotlinje besvara

Dessa frågor kan en tarotlinje besvara

När du har presenterat dig för tarotläsaren på en tarotlinje och ställt din frågar blandar tarotläsaren sin lek med tarotkort. Under tiden då tarotläsaren gör sin tarotläggning bör varken tarotläsaren eller du själv prata. Det är inte ett vanligt samtal med din granne eller arbetskamrat utan ett andligt ögonblick. Du bör inte påskynda tarotläggningen genom att jäkta din tarotläsare.

I de allra flesta fall får tarotläsaren ett svar på den fråga du har ställt. I andra fall kan svaret ha att göra med någonting som du har tänkt på men inte frågat, eller kanske inte ännu känner till. Du kan med fördel föra anteckningar eftersom det som först framstår som rent nonsens eller icke relevant information ofta kan visa sig vara värdefull information. Du får ett svar på någonting som du känner att du behöver veta.

Det kan ta tid för tarotläsaren på en tarotlinje att analysera och tolka korten, särskilt vid större tarotläggningar. Du bör förvänta dig att detta tar cirka 5 till 10 minuter. Om fler kort behöver läggas till för att klargöra innebörden av ett annat kort i den ursprungliga tarotläggningen tar det av naturliga skäl ytterligare tid.

Detta kan en tarotlinje inte hjälpa dig med

En tarotläsare på en tarotlinje kan genom en tarotläsning inte ge dig exakta datum eller klockslag. Du kan till exempel inte få veta att en viss person kommer ringa dig på torsdag. Det handlar inte om att spå framtiden så du bör inte fråga om nästa veckas vinnande lottorad eller liknande. En tarotlinje är inte heller rätt plats att vända sig till för att få medicinsk eller juridisk rådgivning, eller för att få veta resultatet av medicinska eller juridiska processer. För dessa ändamål bör du kontakta en medicinsk respektive juridisk expert.

Om tarotläsaren skulle kunna se in i framtiden och få veta den vinnande lottoraden, skulle han eller hon förmodligen själv spela på dessa nummer istället för att arbeta på en tarotlinje. De personer som ägnar sig åt tarotläsning bryr sig väldigt mycket om människor. De vill hjälpa dig att leva det bästa möjliga livet. De tar sin tarotläsning på allvar och förbereder sig för att konsultera dig via tarotlinjen.

Reka bra fotomiljöer innan bröllopet

Ska du vara fotograf på ett bröllop? Att syssla med bröllopsfoto kan vara lite speciellt. Det gäller att fånga det naturliga och den rådande stämningen på platsen och göra det i goda miljöer. Många gånger har brudparet ingen, eller mycket liten erfarenhet av att stå framför kameran. Någon som är bra på bröllopsfoto har då förmågan att få dem att känna sig bekväma och slappna av. Det är bara när de slappnar av, som det naturliga kan fångas och förevigas på bild.

En viktig del av bra bröllopsfoto är att hitta rätt miljöer. Inte minst gäller det att ta hänsyn till vädret. Man får helt enkelt räkna med att det inte kommer att vara ideala förhållanden, och att fotograferingen inte direkt kan skjutas upp några längre stunder. Således handlar det om att gardera sig.

Tidpunkt för bröllopsfoto

Hur god en miljö är för bröllopsfoto hänger mycket på ljuset, och således även tidpunkten på dagen. Optimalt är om du kan åka till platsen en dag innan för att reka fotomiljöer vid samma tid som fotograferingen sedan ska ske. Ett tips är att försöka få brudparet att fotograferas lite senare på dagen. Det underlättar i och med att ljuset blir mjukare, vilket i sig är en fördelaktig – men visserligen inte nödvändig – förutsättning för bröllopsfoto.

Regn

När du är ute och rekar, titta då på platser som skyddar mot regnet. Vid ett spöregn blir det helt enkelt svårt att ta bra bilder under bar himmel. Framförallt lär brudparet inte vara så pigga på att posera på en öppen äng, till exempel, då frisyrer och kläder bli förstörda. Förslagsvis tittar på något valv eller rekar en fin inomhusmiljö. Om det däremot bara är mulet, utan något regn, finns chans till riktigt bra bilder. Milt gråa bakgrunder lyfter fram motivet, det vill säga brudparet i det här fallet, på ett vackert sätt.

Stark sol

Sker fotograferingen mitt på dagen? Risken finns att den i sådana fall kommer äga rum i starkt solljus. Titta på skuggigare platser, med lite jämnare ljus, på förhand. Undvik dock kraftiga skuggor som slår i ansiktet, utan se till att det blir just jämnt.

Vegansk smörgåstårta

Personer som äter vegansk mat har fått ett betydligt större utbud att välja på idag mot för bara fem år sedan. Efterfrågan har blivit större vilket även innebär att utbudet hos både matvarubutiker och restauranger har ökat kraftigt inom vegansk mat. Vill du ha en vegansk smörgåstårta? Det är lätt att hitta.

Hör med en lokal matvarubutik

Nästan alla större matvarukedjor erbjuder färdiga smörgåstårtor med en rad olika teman och ingredienser. Flera av dessa har även vegansk smörgåstårta i sitt utbud. Det gäller kanske inte de mindre butikerna men de som kan klassas som ”stormarknader” har mycket ofta smörgåstårtor i sitt utbud.

Fördel – Priset brukar vara den tydligaste fördelen med att köpa smörgåstårtor hos matvarubutiker. Nackdel – Flexibiliteten brukar inte vara stor. De har färdiga tårtor att väja mellan och något annat är inte lätt att beställa. Dessutom är det inte säkert de kan erbjuda utkörning av tårtorna.

Kontakta vegetarisk eller vegansk restauranger

Många restauranger kan även leverera smörgåstårtor. Vänder man sig till en restaurang som enbart säljer vegetarisk eller vegansk mat kan man nästan med säkerhet veta att man får en smörgåstårta med hög kvalité. Detta eftersom dessa kockar konstant jobbar med dessa råvaror och vet hur de ska kombineras.

Fördel – Tårtorna byggs efter beställning och kan därmed anpassas helt efter vad man efterfrågar. De restauranger som erbjuder catering eller utkörning kan även köra ut tårtorna till festen direkt. Det finns därmed även möjlighet att köpa till cateringservice med allt från utkörning av tårtorna till att de även serverar eller tar hand om porslinet. Nackdel – Kan bli något dyrare än om de köps i matvarubutik.

Hör med cateringföretag – för en flexibel lösning

Som nämnts ovan skapar catering den mest flexibla lösningen. Om man önskar få utkörning, servering eller annan service väger cateringföretagen tungt. Detta i likhet med de restauranger som erbjuder catering.

Här finns alla upptänkliga smörgåstårtor för både vardag och fest.

Fördel – Företag som enbart erbjuder catering vet att flexibilitet är A och O. Du kan få smörgåstårtan utkörd i stort sett när som helst på dygnet och bakad helt efter egna åsikter. Önskar du servering eller annan service går detta även att beställa. Nackdel – Smakar det så kostar det. Catering är dyrare än att hämta smörgåstårtan hos dem och själv ta hand om transport och servering.

Företagslarm bör ha en trådbunden förbindelse

Har man ett företagslarm som inte är trådbundet, finns risken att en tjuv kan slå ut signalen med en störsändare. Att ha trådlösa förbindelser är, av naturliga skäl, enkelt. Det är enklare att installera och praktiskt när det väl fungerar. Samtidigt är det känsliga punkter. En tjuv med en störsändare kan slå ut de olika förbindelserna om de är trådlösa. Inte bara mellan larm och larmcentral, utan även mellan larm och detektorer.

Det brukar rådas att ha både och. Dels en trådlös förbindelse som tjuven skulle kunna slå ut, men också en trådbunden som installeras med till exempel koppar- eller fibertråd. På så vis säkrar man sig, och kan känna sig lite tryggare på exempelvis semestern. Trådlös är det vanligaste, men det kan alltså löna sig att skaffa en med tråd också.

Enkelt för tjuvar att få tag på

En störsändare är inte särskilt svårt att få tag på, om tjuven så vill.Det kan enkelt köpas på nätet, för en relativt billig penning. Många är effektiva och slår snabbt ut de trådlösa signaler som företagslarm ofta använder sig av. Det behöver inte kosta mer än ungefär 200 kronor om man köper dem direkt från Kina, online.

Visst, att inneha störsändare är olagligt, men trots det finns det tjuvar som kan få tag på dem utan några större svårigheter. Så är även försäljning, och det här gäller inte bara i Sverige, utan även i USA och större delen av Europa. Den som lägger ned tusenlappar på en störsändare kan få en produkt som har en räckvidd på över 100 meter. De mindre, billigare varianterna, har en kortare räckvidd men kan i vissa fall räcka för att ett företagslarm ska göras verkningslöst.

Åtgärder kan vidtas

Även om man inte har en extra förbindelse som är trådbunden, finns det vissa saker man kan göra. Till exempel kan kontrollmeddelanden skickas mellan centralenhet och rörelsedetektorer regelbundet. Om de då skulle tappa kontakten med varandra, kan ett så kallat sabotagelarm skickas ut.

En annan åtgärd som kan göras är att ha ett tjutande larm utan trådförbindelse – men att samtidigt ha ett tyst trådbundet larm som är kopplat till larmcentral. Tjuven kan då luras att tro att larmet är utslaget, medan signalen skickas till central.

Bättre inomhusluft

Det finns en rad justeringar man kan göra för att luften inomhus skall bli bättre. För många är dammpartiklar ett gissel som man inte kan hantera på ett bra sätt. Följderna kan många gånger vara allt ifrån irritation i ögon och luftvägar, till allergi. Genom att använda centraldammsugare har man på vissa platser kunnat hantera en hel del av problemen. I och med att damm och skräp inte passerar ut i den luft man andas kan känsliga uppleva betydligt större välmående. Att hantera inomhusluften på ett bra sätt är viktigt ur en rad olika hänseenden. Det är inte för inte som företag väljer att investera i centraldammsugare i allt större utsträckning än tidigare.

Centraldammsugare i hemmet

Att centralsammsugare endast skall vara till för kommersiella fastigheter och kontor är sedan länge en förlegad uppfattning. Bland de som idag köper in centraldammsugare kan man se en hel del privatpersoner. Fördelarna är många för den som utför städningen och resultaten kommer alla till del. Först och främst kan man enklare hålla rent och snyggt i bostaden. Detta är ett plus för de allra flesta! Samtidigt blir det möjligt att sköta städningen när som helst på dygnet. I och med att motorn till en centraldammsugare, tillsammans med uppsamlingspåse för skräp, finns i ett annat rum kan man minimera oljud.

När man köper centraldammsugare finns det några olika alternativ att ta ställning till. Dels vad man har för behov för att utrustningen skall bli rätt dimensionerad. En allt för liten centraldammsugare kan tappa en hel del av sin sugkraft. Inte minst om man dammsuger på flera håll i fastigheten simultant. Det finns en ny teknik för att minimera energianvändningen och underlätta för mer effektiv användning av maskinerna. Detta är dock inte någonting som brukar användas av privathushåll där man sällan dammsuger på mer än en plats i sänder.

Någonting annat man kan ta ställning till är vad för tillbehör som krävs för att man skall få ut mesta möjliga av sin investering. För många är inköpet av centraldammsugare någonting som har en stor inverkan på hur vardagsuppgifter känns att utföra. Genom att ha bra och nya redskap för att hantera smuts och damm i hemmet kan innebära att man får bättre resultat och mindre stök i övrigt. En dammsugarslang kan monteras på en slangvinda för att göra det hela smidigare när det är tid för städning.

Så rengör du tygskor från Ecco

Så rengör du tygskor från Ecco

Ecco har ett välsorterat utbud av skor, varav många är tillverkade till största delen av textil. Precis som läderskor, eller skor av andra material, kan de behöva underhåll och rengöring vid jämna mellanrum. På så vis gör man inte bara att de ser fräscha ut, utan man säkerställer också att de får ett så långt liv som möjligt. 

Men hur gör man egentligen rent sina Ecco skor? Ecco själva har publicerat en guide där de går igenom stegen. 

Så gör du

  1. Ta bort fläckar och smuts. Inled reningsprocessen med att använda en trasa (eller skoborste) i kombination med ljummet vatten eller Eccos egna rengöringsmedel. Gör cirkulära rörelser med borsten eller trasan för att ta bort den värsta smutsen.
  2. Torka. Med hjälp av en liten bomullstrasa, som du placerar inne i skon, tar du bort fukt. Byt trasan efter en timme och låt sedan stå och torka.
  3. Förebygg. Det sista steget i processen är av en förebyggande natur. Använd en skospray (säljs av Ecco själva, men även av andra tillverkare) som gör skon mer tålig mot vatten och väta. Skon blir inte bara mer resistent mot vatten – utan även mot smuts och fläckar. Det går bra att applicera två lager. Låt sedan torka. 

Övriga råd för att hålla skorna i gott skick

  • Lufta dem. Ett par välanvända skor bör låta luftas med jämna mellanrum. Efter ett antal långa promenader har skorna sannolikt absorberat en hel del fukt. Efter att ha gått mycket bör sulorna tas ut, så de att torkar snabbt och inte är fuktiga under längre perioder.
  • Torkning. Som regel tål inte skor särskilt höga temperaturer, från Ecco eller från annan tillverkare. När du torkar dem – låt så inte ske i alltför varma utrymmen. Torkskåp, om de är inställda på låga temperaturer, kan fungera bra. Undvik dock temperaturer över 35 – 40 grader, för att vara på den säkra sidan. Det här gäller särskilt tygskor, eftersom de kan krympa något när det blir för varmt.
  • Förvaring. Skorna bör förvaras i ett torrt, svalt och välventilerat utrymme. Är de våta bör de inte förvaras i fuktiga utrymmen eller i bilen. Risken finns då att de missfärgas eller att de drabbas av mögel. 
« Äldre inlägg